Srpski običaji koji oduševljavaju strance

Srbija je zemlja koja odiše predivnom kulturom i raznovrsnim običajima. Ponekad ni sami nismo svesni koliko je šarenolik kulturni identitet naše zemlje. Ipak, to je ono što je strancima najinteresantnije i privlači ih da dođu i sami osete duh naše jedinstvene kulture.

Koji su to srpski običaji koji oduševljavaju strance?

Svadba – proslava ljubavi

Stranci obožavaju da prisustvuju svadbama u Srbiji, baš iz razloga što su srpske svadbe posebne same po sebi! Pre svega, tradicionalan način pozivanja gostiju na svadbu ne uključuje pozivnice, već bukliju (flašu sa rakijom). Gosti koji popiju iz buklije potvrđuju svoj dolazak na venčanje. Mladoženja koji ispred mladine kuće puca puškom u jabuku i mlada koja na krov mladoženjine kuće baca sito sa žitom, samo su neki od običaja koji su strancima nešto potpuno novo i interesantno.

Slava – vreme provedeno sa porodicom

Običaji vezani za slavu su najpoštovaniji, zato što se slavi život sveca koji čuva dom i porodicu. Stranci pre svega vole naš narod i opisuju nas kao veoma ljubazne, tople i gostoprimljive ljude. Upravo zato, obožavaju biti pozvani na slavu i ugošćeni u domu domaćina. Posluženje koje obuhvata žito i vino, dugački stolovi sa velikim slavskim svećama, dobro poznata rakija i raznovrsna hrana, na strance ostavlja neverovatan utisak.

Rođenje deteta – najsrećniji trenutak

Naravno, koje god nacionalnosti bili, rođenje deteta je najsrećniji trenutak za celu porodicu. Međutim, Srbi imaju poseban način proslave rođenja. Pravi se veliko slavlje i ocu deteta se obavezno cepa majica ili košulja. Jedna od najprihvaćenijih teorija jeste da se svaka košulja vremenom porubi i pocepa, a nova košulja predstavlja novu snagu. Strancima to ponekad deluje čudno, ali kada dođu na red za cepanje, vrlo rado to čine! 

Babine – prvih 40 dana bebinog života

Za ovaj period su poznati mnogi običaji, kao i darovi koji se namenjuju mami i bebi za sreću. Veoma je poznat običaj da se nosi kuvano/pečeno pile (obavezno sa glavom), kako dete ne bi jurilo kao bez glave’’. Okrugla torta ili kolač, kako detetu život ne bi bio ’’na ćošak’’. U prvih 40 dana je običaj da niko osim najbližih ne poseti bebu, a strancima je uvek zanimljivo da slušaju priče o ovom nesvakidašnjem običaju.

Uskrs – kucanje jajima

Još jedan od veoma interesantnih običaja jeste kucanje jajima na Uskrs. Prvenstveno se jaja oboje u razne boje, a onda dve osobe izaberu po jaje iz korpe, i tada nastupa čuveno kucanje jajima. Ono jaje koje se ne slomi je pobedilo. Ovo je nešto što se strancima veoma dopada i što je jedan u nizu običaja koji predstavljaju ukras naše zemlje.

Piše: Sofija Vujošević

Izvor: putujsigurno.rs, europe.wordcamp.org

Foto izvor: Google.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.