Mile Stolar – čovek čarobnjak i veliki humanista

Prsti, koji zvuke harmonike iz umetničkog pretvaraju u humanitarno delo, njegov su glavni adut. Glavom i bradom – čarobnjak – samo zato što je Čovek.

Harmonikaš, Milorad Jurković, poznatiji kao „Mile stolar“, jeste neko zbog koga tu reč pišemo velikim slovom.

U maju 2015. godine, ova priča je započela svoje putovanje i Mile je u tišini počeo da čini stvari o kojima bi trebalo glasno da se priča.

Napravivši prvu stolicu hranilicu, odlučio je da ona bude poklon nekome ko ne može da je priušti, pa je tako pokrenuo svoju prvu akciju na fejsbuku. Ovo naizgled malo delo odjeknulo je dalje nego što je mislio da hoće, pa su se akcije nastavile sve do danas.

Njegovo dobročinstvo kretalo se od 2000 poklonjenih stolica, nekada i kreveta, opremanja i sređivanja čitavih kuća, nabavljanja lekova, ortopedskih pomagala – do nesebičnog odricanja od onoga što istinski zaslužuje i što mu pripada.

Istina je da ne postoje dovoljno dobre reči kojima bi se mogla izmeriti veličina nekih dela kao i ljudi koji ih čine. Barem je tako u ovoj priči. Dobivši nagradu za „Humanistu godine”, umesto da otputuje u Njujork na dodelu, Mile je odlučio da sav novac od puta preusmeri u humanitarne svrhe za bolesnu decu.

Takođe, novčanu nagradu koju je dobio od opštine Beočin za svoja dugogodišnja dela, uplatio je na račun male Lane Jovanović, devojčice koja boluje od spinalne mišićne atrofije.

Izreka „dobro pokreće dobro” nije samo puka fraza. Stranica na fejsbuku koju je osnovao sada broji preko 110 000 članova. Preko nje Mile svojim delima podstiče i druge ljude da, kada zatreba materijala ili čega god da je potrebno, svojim zalaganjem pomognu njemu, a samim tim i još nekome.

Nit dobrote koju je ispleo širi se na skoro svakoga ko čuje za njegova dela. To je nit koje motiviše, koja pokreće i koja čini svet boljim mestom.

U maju ove godine,  Mile je napravio 2000. stolicu, nakon čega je došlo do smene generacija kada je zvanično radionicu preneo na svog sina Stefana koji je, kako je napisao na svojoj fejsbuk stranici, “zavetovan da nikada nijednu stolicu ne sme prodati”.

Neko ko je usrećio mnogo porodica, neko ko ne traži ništa zauzvrat,  ko samo svojim postojanjem čini da nam se duša zagreje, da budemo srećni što smo živi u istom vremenu kao i on, neko ko svoju dobrotu poklanja drugima jer je ima na pretek i neko ko je naizgled samo jedan običan čovek, a ustvari  sve suprotno od toga –  Milorad Jurković, Mile stolar.

Piše: Ivana Dujović

FOTO Izvor: Google.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.