Šta posle faksa – Ekonomski fakultet

Zašto sam upisala ekonomski? Zato što je ekonomija sve što radite u životu. Svaka odluka koju donesete i svaka vaša kupovina je primena jednog od 4 principa individualnog odlučivanja – oportunitetni trošak.

Oportunitetni trošak u životu mogao bi da se opiše kao suočavanje sa izborom između odluka, gde pri svakoj odluci nešto gubite a nešto dobijate. Zato je bitno doneti prave odluke sa što manje gubitaka. Terminologija je, dakle, veoma bitna jer kada nju razumete možete svoje znanje primeniti na život.

Na našem fakultetu postoji 12 studijskih programa, gde se usmeravate na različite grane ekonomije. Ali koji god smer da izaberete možete slušati i predmete sa drugih smerova, i time se naravno specijalizujete za svoju oblast ali i za druge discipline ekonomije.

Pre nego što napišem šta posle, želim da se osvrnem na šta sad.

Tokom dve godine studija, ono što je za veliku pohvalu jesu profesori i predavači. Većina njih daje sve od sebe da nam prenese znanje. Uče nas da budemo što bolji ekonomisti, ali i ljudi. I šta sada uraditi sa svim tim kvalitetnim predavanjima i znanjem?

Naučiti, unaprediti i prodati!

Na prvom predavanju prve godine, iz Osnova ekonomije, dobijamo vrlo bitan uvid u to ko smo:“ Vi ste roba na tržištu rada! U zavisnosti od vaših urođenih i stečenih performansi, odredićete cenu po kojoj se prodajete-kupujete.“ Zlata vredan savet, sa porukom da ulažemo u sebe, u svoje znanje, samim tim i u svoje mogućnosti.

Šta posle faksa?

Sa našim usmerenjima dobro smo došli u svim delatnostima. Kome ne treba ekonomista? Razmislite koliko ste puta doneli pogrešnu ekonomsku odluku, čak i na ličnom planu potrebni su vam naši saveti. Sa diplomom ovog fakulteta imate širok spektar zanimanja, od računovodstvenih preko marketinških do upravljačkih.

Na fakultetu vas dobro nauče kako se izboriti za sebe i za ocenu, i tu borbu kasnije primenjujete i na posao.

Bonus: Kako iznervirati studenta ekonomije?

Jednostavno, postavite mu jedno pitanje i date jednu konstataciju.

Zašto si upisala ekof kada ima toliko ekonomista na birou? Ima vas previše.

Zapamtite, nikada nije previše ekonomista.

Diploma nikome ne garantuje zaposlenje, ali vaše znanje, rad i ulaganje u sebe garantovaće uspeh, kao proverena formula. Zato, budite pametni, razmišljajte o svakoj odluci, ne dozvolite da život prolazi pored vas, i družite se sa bar jednim ekonomistom!

Piše: Zorka Mijajlović

Studenti – fakulteti – Ekonomski fakultet

Ekonomski fakultet – vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published.