TIJANA BOŠKOVIĆ: Od Bileća do krova sveta

Dvadesettrogodišnja odbojkašica, najbolja igračica Evrope 2018. i 2019. godine po izboru CEV-a, Tijana Bošković u razgovoru za Magazin Student priseća se svojih odbojkaških početaka u OK “Hercegovac” iz Bileća kao i brojinih svetskih priznanja koje krase njenu karijeru -Vremenski kratak, ali jako uzbudljiv i bogat period. Puno stvari se izdešavalo u međuvremenu. Zahvalna sam što imam sreću da radim sa sjajnim igračima i profesionalcima, od kojih i dalje mogu da učim i napredujem. – kaže Tijana

Koliko ti je značila medalja u Riu u vidu motivacije za nastavak karijere?

-Puno, kao i svaka medalja sa velikih takmičenja. Ipak, ne mogu reći da smo nosili ulogu jednog od favorita za osvajanje medalje. Prednost su imale reprezentacije koje su ostvarile značajne razultate na prethodnim Olimpijadama, kao što su Brazil, Amerika i Rusija. Posle pobjede nad Amerikom u polufinalu i osvajanja srebrne medalje stekli smo bolju reputaciju u svjetskoj odbojci. Tim je dobio još veće samopouzdanje i motivaciju, koju  smo i do tada imali jer smo vjerovali u  naš  rad  i kvalitet.

Mnogo puta si bila glavni akter meča. Koliko je teško izboriti se sa pritiskom?

-Pritisak je često prisutan, ali mi ne pada teško jer je  pored  mene na terenu  5 saigračica i svaka od nas ima određenu ulogu. Možda sa strane djeluje da sam ja ta koja završava poene u teškim situacijama, ali jednako veliku odgovornost imaju i igrači na drugim pozicijama.

Povratak, 23 poena, Turska u suzama. Kako opisuješ tu utakmicu koja je celoj naciji ostala urezana zauvek?

-To je bio prvi put da igram u takvoj atmosferi. Nije bilo uopšte lako, čak nismo mogle da ostvarimo normalnu komunikaciju na terenu od ogromne buke u hali. Smatram da nismo prikazale našu najbolju igru, ali jesmo borbenost i pored toga što smo gubile krajem 5. seta, bile smo smirene i sjajnom serijom servisa Bianke Buse došle do preokreta.

Godine 2019. zasluženo si ponela priznanje najbolje srpske sportiskinje? Koji su ciljevi u nastavku karijere?

-To je ogromno priznanje za mene, svjesna sam koliko je Srbija bogata vrhunskim sportistkinjama i biti izabrana za najbolju je zaista privilegija. To je svakako veliki vjetar u leđa za nastavak uzlaznom  putanjom.

Koja je tvoja poruka mladim sportistima koji  žele da zakorače u profesionalne vode i da krenu tvojim putem?

-Da uživaju u svakom trenutku, budu pozitivni i uporni. Pred njima je put pun zanimljivih izazova. Vjerujem da će nekad biti i teških momenata, ali oni su tu da nas učine jačim.

Kako prevazilaziš trenutno stanje u svetu? Kako održavaš kondiciju?

-Iskreno mi je žao zbog trenutne situacije u svijetu, ali se nadam da bolji dani uskoro dolaze i da ćemo zajedničkim snagama da prevaziđemo ovu krizu. Trenutno sam u Bileći, jer su tursko prvenstvo i Liga šampiona odloženi do daljenjeg, tako da smo svi dobili dozvolu da idemo kući. Trudim se da radim ono što je moguće u ovakvim uslovima, jer sam u kućnoj izolaciji. Uglavnom radim kardio treninge sa sestrom i trening snage. 

Tvoja poruka studentima u Srbiji?

-Šaljem veliki pozdrav svim studentima i želim im puno dobrih ocjena i sreću u nastavku studija.

Piše: Filip Marković

Leave a Reply

Your email address will not be published.