ZORAN GAJIĆ – ŽIVOT JE LEP I POSLE 35-te GODINE

Zoran Gajić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije i trofejni odbojkaški stručnjak, je čovek koji je proslavio srpsku odbojku.

Iza Vas je ogroman trenerski uspeh, koliko je srpska odbojka napredovala kroz generacije?

-Mnogo je napredovala, međutim moram istaći da je ona jedna od retkih, koja je ostvarila svoje najveće rezultate posle raspada SFRJ i time skrenula pažnju javnosti, za razliku od ostalih sportova.

Godina 2019. bila je izuzetna godina za srpsku odbojku, kakvi su Vaši utisci, predviđanja?

-Bila je čudo! Ponovila se 2011. godina, kada su bili prvaci i muška i ženska reprezentacija. Za žene je bilo očekivano da će sjajna generacija, predvođena kapitenom Majom Ognjenović, odbraniti zlato. Kod muškaraca prijatno iznenađenje za osvojeno zlato. Mogućnosti ženske odbojke su velike. Jedni smo od favorita na Olimpijskim igrama, Svetskim prvenstvima, Evropskim prvenstvima. Situacija kod muškaraca je malo drugačija. Ekipe su ujednačene i nijanse poput povreda, koje igrači donose iz klubova u reprezentacije, odlučuju ponekad pobednika.

Godine 2021. bićemo domaćini Evropskog prvenstva za odbojkašice. Kakva su Vaša predviđanja?

-Očekuje se odbrana titule, ali to mnogo zavisi od toga da li će pojedine igračice završiti karijeru ili ne.

Univerzijada u Beogradu je pomerena za 2021, kakva su Vaša predviđanja?

-Univerzitetski sport u SAD je nešto sasvim drugo u odnosu na evropski, gde je fokus profesionalnog sporta na klupskom nivou, a univerzitetski je deo više fizičkog vaspitanja studenata. Svakako je pozitivna stvar, treba da postoji i da se neguje. Pripremamo našu selekciju za univerzitetske igre i spremamo sezonu.

Kakav je Vaš pogled na mlade koji se sve više okreću profesionalnom sportu? Vaš savet?

-Treba da znaju da je život lep i posle 35,40 godine, do tada ništa nije završeno. Fokus im je često samo na karijeri, uopšte ne razmišljaju šta će biti posle.Vrhunski sport zahteva odricanja i vrlo je stresan. Savet mladima, kao i njihovima trenerima, roditeljima i naručito menadžerima, jeste da ne zanemare obrazovni put i da ne zaborave na završavanje škola i fakulteta.

Da se ne bavite odbojkom, šta biste radili?

Završio sam gimnaziju na prirodno – matematičkom smeru. Matematika mi je išla od ruke. Kada sam saopštio svom profesoru da ću da upišem DIF, znao sam da ću biti trener, lupao mi je čvrge govoreći da to nije za mene, međutim, uopšte se ne kajem. Pretpostavljam da bih otišao u pravcu prirodnih nauka

Koja je Vaša poruka studentima?

Maksimalno naučite kako da učite, poboljšajte način donošenja zaključaka, jer tek po završetku studija počinje proces učenja. Radujte se svemu novom što naučite, jer znanje niko ne može da vam oduzme. Čuvajte svoju radoznalost kako u svojoj struci, tako i u širem obrazovanju. Sve možete postići, ako volite to što radite i razumete problematiku vaše struke.

Piše: Jovana Maleš

Leave a Reply

Your email address will not be published.