Studenti u prirodi – probudi avanturistički duh

Da li znaš da u Beogradu postoji preko 30 planinarskih društava, koja u okviru svojih aktivnosti organizuju akcije u prirodi na prostoru Srbije i Balkana, ali i u inostranstvu, kao i osvajanja nekih od najzahtevnijih vrhova.

Ako ti je dosadilo da za vreme vikenda sediš kod kuće, i ako si željan nezaboravne avanture za relativno malo novca, pozivam te da se učlaniš u neko od Planinarskih društava.

Kako odabrati pravi klub za tebe i tvoju ekipu?

Raspitaj se koje društvo pretežno okuplja mlade, a ako to nije uslov, onda pronađi ono koje ima najzanimljivije akcije kao i ponudu mesta i planina koje želiš da posetiš. Ili samo pogledaj gde se nalazi najbliže društvo, idi do njih i raspitaj se. (Adresa planinskog saveta Srbije)

Kako se učlaniti u društvo i šta to podrazumeva?

Nakon što odabereš društvo po tvom ukusu, sledi učlanjenje. Članarina se plaća godišnje i važi cele kalendarske godine, većina društava ima popuste za studente i mlade pa se cena članarine kreće od 500 do 700 dinara. Ako se prvi put uplaćuje godišnja članarina, potrebna je i izrada plastificirane članske karte. Člansku kartu nosiš na svim svojim planinarskim akcijama i ona je dokaz da imaš članstvo u Planinarskom savezu Srbije.

Koji su benefiti biti član Planinarskog saveza?

Sa članskom kartom ostvaruješ razne popuste, jedan od njih je popust na planinarsku opremu u Intersport prodavnicama. Takođe neki popusti važe samo za određena društva, recimo letnje škole planinarenja, orjentiring ili kampovanja koje ta društva organizuju.

Kada rešiš pitanje članstva onda ide izbor akcija. Planinarska društva organizuju jednodnevne akcije, dvodnevne ili trodnevne, i takođe akcije koje traju od 7 do 10 dana a neke i duže. Trajanje akcije većinom zavisi od udaljenosti destinacije ali i koliko mesta se obilazi. Svaka akcija se plaća određeni iznos u zavisnosti od trajanja.

Na višednevnim akcijama potrebno je imati određenu vrstu opreme poput šatora ili vreća za spavanja, a i većina društava ima pristupe planinarskim domovima gde može da se prenoći.

Ako tek sada počinješ i želiš da se oprobaš u ovom sportu, preporuka je istražiti o akciji na sajtu društva. Akcije koje su za početnike su jednodnevne gde se ne prelazi preko 20km i sa malim nagibom terena. Naravno ako misliš da možeš i teže, ili ako si samostalno već imao iskustva biraj u skladu sa tim, ali ne dozvoli da te vođa akcije čeka zbog pogrešne procene.

Oprema koja se preporučuje su udobne cipele, po mogućstvu planinarske, poluduboke da zaštitiš zglobove, ranac sa vodom i hranom, i nešto slatko.

Postoji mnogo benefita ovog hobija, svež vazduh, mir i tišina prirode, upoznavanje ljudi, odmor i umor u isto vreme, a savršeno je i ako imaš takmičarski duh, pa možeš da beležiš sve osvojene vrhove!

Pokreni se i kreni u avanturu!

Piše: Zorka Mijajlović

Leave a Reply

Your email address will not be published.