Šta posle faxa? – ANTROPOLOGIJA

Ne znam.

Ako se plašiš da se zatvoriš u kancelariju na poslu od 9 do 5, ako se plašiš predvidljivosti, sigurnosti i ako zaista voliš ljudski rod sa svim svojim manama- ovo je smer za tebe!

Čini mi se da, što duže studiram, sve manje znam šta je antropologija, a evo već sam uletela u šesti semestar. Neki bi rekli da je to deskriptivna nauka, neki da je komparativna, a neki bi rekli da to uopšte nije nauka nego pomoćno sredstvo.

Sa druge strane, većina se slaže da je to jedini pravac razmišljanja koji se bavi čovekom u potpunosti kao fenomenom.

Izabrala sam inače ovaj smer zato što je Bouns iz serije ,,Bouns“ isto antropolog… Samo nisam znala da se na našem univerzitetu ta vrsta ove nauke nikada nije izučavala, već da je zastupljena socijalna antropologija (koja apsolutno nema veze sa serijom).

Prvi semestar mog studiranja ovog smera obeležilo je svakodnevno plakanje i kidanje živaca. Već drugog semestra se priča potpuno promenila. Ovo je takav smer, ovo je takva nauka, zamrzite je za ceo život ili patite od štokholmskog sindroma i na kraju se zaljubite u nju.

Antropologa ima svuda. Naći ćete ih u izdavaštvu, institucijama koje se bave ljudima, turizmu, muzejima, na arheološkim nalazištima, u pravu, ugostiteljstvu, marketingu, glomaznim kompanijama kojima treba neko za upravljanje kadrovima…

Ukratko, svuda pomalo, nigde u potpunosti. Tamo gde se nalaze, gde su se nalazili i gde će se tek nalaziti ljudi, tu su i antropolozi. Uvek radoznali i zainteresovani za to šta radite i zašto baš to radite.

Ovaj smer Filozofskog fakulteta vas uči da posmatrate ljude, predviđate njihovo ponašanje i ono najvažnije razmišljate sopstvenom glavom. Mene lično, ovaj smer, ljudi koji ga studiraju, ali pre svega profesori koji predaju, su me naučili kako da razumem čoveka, ali i kako da razumem sebe.

Ipak, čini mi se da je najveća prednost studiranja ovog smera to što sam naučila da funkcionišem u haosu.  Nekad se šalim, kažem da me je fakultet upropastio zato što uvek nalazim razloge tuđih postupaka, te branim neodbranjivo!

Preda mnom se otvorila gomila opcija, razvukli su se čitavi kulturni horizonti, zato sam ostala.

Piše:Natalija Krzman

FOTO: Student

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.