Šta posle faksa-Učiteljski fakultet?
Student sam Učiteljskog fakulteta, smer za obrazovanje učitelja. Totalno neperspektivno – kažu? U pravu su! Nikada nisam imala ambicije da sedim u kancelariji i zgrćem veliku lovu. Oduvek sebe vidim u radu sa decom.

Da se ne lažemo, ovaj fakultet važi za jedan od onih koji se lako upisuju i završavaju. Međutim, nije sve baš tako belo. Učiteljski fakultet zaista zahteva vreme i posvećenost studenata. Pohađa se mnogo predmeta i ima pregršt predispitnih obaveza, takozvanih domaćih zadataka,  a neophodno je i stalno prisustvo na predavanjima i vežbama.

Zaista, šta posle faksa?

Po novom pravilu, diplomirani nastavnik razredne nastave ne može biti u stalnom radnom odnosu kao učitelj. Potreban je završeni master. Master profesor razredne nastave sutra može biti upravo učitelj, nastavnik od prvog do četvrtog razreda u osnovnoj školi.

Ova profesija u Srbiji, nažalost, nije dovoljno cenjena. Naprotiv! Plata je takva da se može živeti pristojno ukoliko niste podstanar i nemate decu. Postoje i privatne škole, gde je stanje nešto bolje, ali ako svi odemo tamo, ko će učiti decu roditelja koji nisu u mogućnosti da priušte privatno obrazovanje?

Neki kažu da mi je jedino preostalo da se dobro udam, a ja se nadam da će se ovde ipak nešto promeniti!

Pored posla učitelja, veoma je popularan i rad u produženom boravku u osnovnim školama. To je najčešće prva stanica. Mnogi učitelji, zahvaljujući broju radnih sati, rade dodatne poslove. Držanje privatnih časova je super, ali koliko roditelja želi i može da plaća privatne časove deci u prva četiri razreda? Koliko roditelja bi, u kasnijim razredima, angažovalo učitelja umesto predmetnog nastavnika?

Tu su i poslovi kozmetičara, šminkera, razni ručni radovi (unikatni nakit, vezenje i slično) i ostali poslovi kojima se bilo ko može baviti. Šta reći? Snalazi se kako možeš!

Da, jeste teško. Ali na kraju, barem za mene, najvažnije je raditi ono što te ispunjava. Posao ne sme biti samo radna obaveza, to bi svakome trebalo da bude polazna misao pri izboru buduće profesije!

Piše: Teodora Jevđenijević

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.