Šta posle faksa – TMF biotehnologija?

Student sam Tehnološko – metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu na smeru biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija. U početku nisam bila sigurna da je to ono što želim sve dok nisam sela u prvi red velikog amifteatra (tu grešku napravite samo jednom). Predavanja su počela i kako je vreme odmicalo, obaveze i problemi usložnjavali, dešavali su se momenti kad počnete da se preispitujete da li ste doneli pravu odluku?

Mislim da retko ko zapravo ima odgovor na ovo pitanje pre dolaska na fakultet. Razlog za to je verovatno taj da većina nas nema ni najmanju predstavu o tome šta određena zanimanja podrazumevaju. Iako postoje brojni sajtovi koji pomažu da se otisnemo u nekom pravcu, daleko od toga da to može biti okidač naše odluke.

Šta je to TMF? Čime se bavi jedan inženjer biotehnologije?
TMF je fakultet koji vam pruža zvanje i znanje inženjera iz različitih oblasti kao što su: hemijsko i biohemijsko inženjerstvo, inženjerstvo materijala, tekstilna tehnologija, metalurško inženjerstvo, zaštita životne sredine itd.

Dolazimo i do toga šta je inženjerstvo biotehnologije na TMF-u?
Ono se zasniva na primeni različitih mikroorganizama i enzima u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. U cilju  poboljšanja i modelovanja različitih biotehnoloških procesa. Moderniji alternativni pristup hemijskim tehnologijama.

Sve ovo možda zvuči pomalo strano, ali ovaj smer ima veliku važnost i široku primenu u savremenoj današnjici, gde postoje mnoge potrebe, poput ekološki prihvatljivijih procesa, novih proizvoda koji će ispuniti prohteve potrošača…
Ono što je veliki plus ovog fakulteta jeste široki spektar mesta za zaposlenje: različite fabrike farmaceutskih i dijagnostičkih preparata, različiti naučni i razvojni instituti, prehrambena industrija, proizvodnja hemikalija i energenata…

Da vam otkrijem tajnu, ta prava odluka zapravo ne postoji, niko vam ne garantuje da ćete po završetku odmah imati željeno mesto u svojoj struci, ali ono što svakako mogu da kažem jeste da ćete shvatiti da li se u tome pronalazite kroz te prve dileme. Ako odlučite da je vredno truda i upornosti, i ne odustajete tako lako, shvatite da ste došli na pravo mesto.

Ono što svakako želim da vam poručim jeste da ne čekate da vam život pruži priliku, niti da se desi situacija koja će vas primorati da odlučite. Ne bojte se da odaberete put vašeg fakultetskog obrazovanja, nemojte da dozvolite da vam mesto zaposlenja bude ključan faktor, gledajte na situaciju kao da ste baš vi ti koji će napraviti razliku.

Piše: Jovana Maleš

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.