Spomenici u Beogradu – svedočenje istorije i kulture

Beograd svojim spomenicima svedoči bogatoj istoriji, tradiciji i kulturi našeg naroda. Oni svedoče životu na ovom prostoru i dešavanjima koja su bila i naročito burna u našoj istoriji. Neki od njih potiču čak iz 19. veka.

Spomenici Beograda. Beograd svojim spomenicima svedoči bogatoj istoriji, tradiciji i kulturi našeg naroda. Oni svedoče životu na ovom prostoru i dešavanjima koja su bila i naročito burna u našoj istoriji. Neki od njih potiču čak iz 19. veka.du. 

Obelisk u Košutnjaku

spomenici

Jedan od najstarijih spomenika u Beogradu. Podignut je 1859. godine, u čast drugog dolaska Kneza Miloša Obrenovića na vlast (1858. – 1860.). Delo je kamenoresca Franca Lorana.

Nalazi se naspram Miloševog konaka u parku, gde se nalaze i neki od najvećih  i najstarijih evropskih platana, a u blizini je i Topčiderska crkva Svetih apostola Petra i Pavla. Još neki spomenici ukrašavaju ovaj park.

 

Spomenik Knezu Mihailu

spomenici

 

Nalazi se između Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja, na glavnom gradskom trgu. Delo je italijanskog vajara Enrika Pacija iz 1882. godine.  Spomenik je otkriven prilikom proglašenja Kraljevine Srbije i bio je veliki spektakl. Često je posećivan od strane turističkih tura i jedan je od simbola Beograda.

 

Spomenik braniocima Beograda 1915.

spomenici

Spomenik je podignut 1988, a njegov autor je Nikola Kolja Milunović. Nalazi se na Dunavskom keju, u blizini sportskog centra ,,Milan Gale Muškatirović”. Posvećen je vojnicima Kraljevske srpske vojske, koji su poginuli prilikom odbrane Beograda 1915. godine, u Prvom svetskom ratu.

Na spomeniku je urezan citat majora Dragutina Gavrilovića.

 

Spomenik Vatrogascuspomenici

 

Spomenik Vatrogascu je delo Zvonimira Smrkulja, koji je vatrogasac, ali se bavi i vajarstvom. Nalazi se ispred Vatrogasne komande u Beogradu. Tokom izrade ovog spomenika njegove kolege vatrogasci su mu pozirali i zato ova statua podseća, pomalo, na svakog od njih.

 

 

Bili smo samo deca

spomenici u Beogradu

 

Jedan od najtužnijih spomenika u Beogradu. Nalazi se u parku Tašmajdan i posvećen je deci stradaloj u NATO agresiji 1999. godine. Nažalost, ovaj spomenik je vremenom oštećen i danas stoji samo mermerna ploća sa opisom, ali je prilikom njegovog postavljanja u podnožju spomenika bila bista Milice Rakić (devojčice stradale 1999), koja danas nije tu.

 

Osmatračnica sa Kajmakčalana

spomenici u Beogradu

 

Kameni spomenik koji se nalazi u Pionirskom parku, prekoputa Narodne skupštine. Podignut je od kamenja sa vrha ,,Sveti Ilija” visokog 2524 metra, koji su srpski vojnici poneli sa sobom, nakon pobede nad Bugarima u Velikom ratu. Tu se nalazi i spomen ploča sa imenima svih srpskih generala koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu.

 

Spomenik Đuri Jakšiću

spomenici u Beogradu

 

Đura Jakšić je srpski slikar, pesnik i učitelj iz 19. veka.  Spomenik njemu u čast se nalazi u Beogradu, u Skadarskoj ulici (poznatija kao ,,Skadarlija”) br. 34, ispred kuća u kojoj je živeo. Ovaj spomenik je jedan od simbola Skadarlije, i postavljen je 1990. Izradio ga je vajar Jovan Soldatović. 

 

 

Piše: Marko Jovanović

FOTO: Student 

Za još zanimljivosti posetite rubriku Zanimljivosti magazina Student. 

Spisak – spomenici u Beogradu

Leave a Reply

Your email address will not be published.