Salt Bae – od nule do zlatne šnicle

Nusret Gokče, poznatiji pod nadimkom Salt Bae, rođen je 1983. godine u turskom gradu Erzurumu, u porodici slabijeg materijalnog stanja. A danas je jedna od najvećih džet-set zvezda zahvaljujući svojoj ekstravagantnoj kuhinji.

Zbog nedostatka materijalnih sredstava, poznati Salt Bae, biva prisiljen da napusti školu i da sa 14. godina počne da izučava mesarski zanat. 

U periodu od 2007. do 2010. godine, volontirao je u brojnim restoranima širom Argentine i Sjedinjenih Američkih Država samo kako bi stekao potrebno iskustvo. 

Godine 2010., vraća se u rodnu Tursku i sa svojim prijateljem Mithatom Erdemom, otvara svoj prvi restoran. Restoran je otvoren sa idejom da naprave “raj za ljubitelje mesa” i tada kreće njegova karijera. 

Danas je vlasnik lanca restorana pod njegovim imenom, Nusr-Et, koji su otvoreni u Istanbulu, Majamiju, Njujorku, Dohi, Abu Dabiju i Dubaiju.

Na meniju Nusr-Et restorana uglavnom možete pronaći jela od mesa, tačnije od tartar bifteka, odrezaka od mesa, hamburgera, pa sve do turske najpoznatije poslastice – baklave. 

Cene u njegovim restoranima kreću se od nekoliko desetina pa do nekoliko hiljada  dolara. 

Svakako najpoznatiji specijalitet Nusr-Et restorana je porcija mesa uvaljeno u 24-karatno zlato i košta 1200 eura. 

Pravo, jestivo zlato od 24 karata, u ishrani se koristi od srednjeg veka i uvek je predstavljalo vid prestiža i bogatstva. Često se postavlja pitanje: „Da li postoje štetna dejstva zbog unošenja zlata u organizam?“. Doktori na ovakva pitanja odgovaraju da nema. Veruju da unošenje zlata u malim količinama popravlja sistem cirkulacije, imuno sistem pa čak i psihološke poremećaje.

Da li biste izdvojili ovu svotu novca za ovaj specijalitet?

SaltBae na društvenoj mreži Instagram broji preko 30 miliona pratilaca, ali često se nalazi  na udaru  gastro-kritičara koji ga karakterišu kao precenjenog. Zaključili su da su hamburgeri koji se služe prepečeni, dok odresci od mesa neinspirativni.

Svakako da ćete imati drugačiji utisak ukoliko vam jelo posluži upravo SaltBae.

Piše: Lazar Smilić

Izvor: sandzaklive.rs

Foto izvor: Google

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.