Poslednjih sto dinara u studentskom džepu

Koliko vam se puta  u toku studiranja desilo da zavučete ruku u džep, a unutra taman za poruku  roditeljima da vam pošalju nešto para? Budite iskreni?

U ovoj situaciji bio je veliki broj studenata. Neki ušteđevinu potroše na izlaske, žurke, kafenisanja, neki na kupovinu knjiga, a neki na garderobu i kozmetiku. Na šta god „spiskali“ novac, sledeće što radimo je da se hvatamo za telefon i zovemo broj pod imenom „kuća“. Jer poslednjih sto dinara u studentskom džepu je taman za taj poziv.

 ,,Jel nije problem da mi pošaljete nešto para?“, ,,Potrošilo se, šta da se radi. Jel može još koja kinta?“, ,,Još neki dinar? Vraćam s kamatom, čim se vratim kući“. Samo su neka od pitanja i opravdanja, koja upućujemo svojim roditeljima.

Evo šta su nam studenti  odgovorili na pitanja da li su i koliko puta došli u situaciju da ostanu bez novca i na šta najradije potroše isti.

,,Dijete sam iz Crne Gore i za mene je Beograd i sve što on nosi sa sobom jedan veliki izazov. Novac lako preleti preko mojih ruku, a najčešće ga potrošim na „krpice“, razne manifestacije, izlaske. Mnogo puta se desilo da ostanem baš na tih „sto dinara“. U nedelju nastane panika, a ponedeljak, pre predavanja, je uglavnom rezervisan za bankomat, kada obećam sebi da će naredni vikend biti pametniji i tako sve u krug.“, pričljivo i iskreno nam odgovara K.P., studentkinja iz susedstva.

Da nam novac prosto prođe kroz šake potvrđuje i rečenica Z.M., studentkinje Ekonomskog fakulteta: ,,Radim dok studiram, i koliko god da zaradim, uvek dolazim u situaciju da ostanem na sto dinara u džepu. Novac prosto klizi kroz moje ruke. Najviše trošim na druženje sa prijateljima i skripte.“

Ima i onih koji su se našalili na ovu temu. ,,Kad imam, trošim. Kad nemam, ja čuvam.“, kroz smeh nam priča S.P., student fitomedicine iz unutrašnjosti, i dodaje da je u suštini štediša i da nije često dolazio u ovakvu situaciju. On novac uglavnom potroši na plaćanje stanarine, hranu i knjige.

Ako ste se do sada dvoumili da li ste veliki trošač i da li svoje roditelje ponekad dovodite u nezgodnu situaciju, te da vas zato grize savest, vidite da niste jedini. Studentski život i potrebe svakako zahtevaju veliku finansijsku potporu, a na vama je samo da na pravi način preusmerite te finansije.

 Piše: Miljana Pantelić

Foto: Unsplash

Studenti

Studentski centar

Leave a Reply

Your email address will not be published.