Od školarine do stanarine

  Školovanje predstavlja veliki udar na kućne budžete porodica. Prosečna svota novca koja se izdvaja za četvorogodišnje školovanje kreće se od pola miliona, pa sve do 1,48 miliona dinara.

Zavisno od fakulteta izdaci su iole manji ukoli ste na teretu budzeta, međutim oni koji to nisu moraju izdvojiti od 60.000 do 250.000 dinara za jednu godinu studija. Fakulteti koji iziskuju najveću cenu studiranja su Stomatološki, Arhitektonski i Elektrotehnički.

Pored školarine, ovi fakulteti imaju i dodatne troškove. Studenti arhitekture izvajaju dodatne troškove za izrade maketa, koja košta oko 20.000 dinara. Medicinski fakultet ima najskuplje udžbenike koji koštaju između 200 i 300 evra po godini. Kada se tome još pridodaju skripte, propratni materijal, prijava ispita, suma je sve veća i veća.

Studenti koji su na budžetu i u domu, prođu dosta jeftinije od onih koji stan moraju da iznajme.

“Dosta mi je olakšana ova godina jer sam na budzetu. Što se tiče skripti i udzbenika, većinu koristim iz  univerzitetske biblioteke čija je članarina na godišnjem nivou 1.500. dinara. Mada uvek je tu 1000 praktikuma za vežbe. Za literaturu na fakultetu izdvojim oko 3.000 dinara. A dom izađe oko 1200 dinara mesečno. Plaćam interenet, fiksni telefon. Kada ne odem kući, veš operem u domskoj perionici i to je 150 kinti. Kad sve sračunaš izađe oko 1600 dinara”. – kaže Marko iz Čačka.

U slučaju da se opredelite za privatni smeštaj prosečna garsonjera košta između 150- 300 evra. Na to treba dodati troškove računa, gde ulazi internet, tv, struja, voda, grejanje, infostan. Zavisno od veličine stana i perioda godine komunalije dosežu cenu do 20. 000 dinara. Dosta je lakše ako stan delite sa nekim. Troškovi su upola manji.

Kada je ishrana u pitanju, dosta studenata koristi menzu koja na mesečnom nivou košta oko 5.000 dinara sa sva tri obroka. Nekima roditelji šalju pakete ili oni sami sebi spremaju hranu, što je malo skuplja investicija i izađe oko 8.000 dinara mesečno.

“Svaki student zna da je menza Meka I Medina studentskog života. Ne znam kako da iskomibinujem “bolonjeze” I “kaprićozu” na jednom mestu za 108 dinara.  Najviše koristim ručkove I večere po nekih 20 bonova, doručak spremim ili skoknem do pekare. Kad ne uspem da se iskombinujem za ručak, tu je “Skroz dobra” ili  pizza obrok”. –  kaže Jovana Janković iz Valjeva.

U dodatne troškove studentskog novčanika treba uključiti i kartu za bus-plus koja iznosi 1120 dinara na mesečnom nivou. Karta za prevoz do kuće i nazad koja ide od 500 do 4.000 dinara. Sitnice koje čine lična zadovoljstva od cigareta koje su u proseku 320 dinara do šminke koja izađe na 3.000 dinara. Po neki komad garderobe, sezonska obuća i par izlazaka na godišnjem nivou roditelja koštaju i do 600 evra.

Studentski popusti, stipendije i dodatni poslovi najveća prednost

Prednosti studiranja predstavljaju popusti koje kao student imate u raznim pozorištima i muzejima, a koji se uglavnom kreću od 10 do 50 procenata na cenu ulaznice. Potrebno je samo da pokažete indeks na uvid prilikom ulaska. Takođe, kupovinom studentskih kartica možete ostvariti veliki broj popusta, kako na putovanja, razne manifestacije, restorane. Uz stipendije i sezonske poslove u studentskim zadrugama uvek možete ostvariti dodatni prihod i rasteretiti budžet roditelja.

Pišu: Đorđe Purić i Sara Majstorović

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.