Najveća kornjača koja je ikad živela

12. februara ove godine u naučnom časopisu ˝Science Advances˝ izašao je rad koji govori o najvećoj kornjači koja je ikad živela. Fosilni ostaci izumrle vrste kornjače, Stupendemys geographicus, su pronađeni u Južnoj Americi na oblastima Venecuele i Kolumbije.

Ovo nije prvi put da je ova praistorijska kornjača otkrivena, prvi fosilni nalazi su pronađeni još 1976. godine. Ono što je novo jeste da nisu pronađeni fragmenti, već ceo oklop i to je dovelo do utvrđivanja veličine izumrle kornjače. Pronađen oklop je velik oko 2.40 m i težak 1.145 kg. To je skoro 100 puta veće od najbližeg živog rođaka amazonske kornjače, a 2 puta veće od najveće sadašnje morske kornjače.

S. geographicus je živeo za vreme miocena na području Južne Amerike, pre oko 13 miliona godina. Novootkrivene informacije o ovoj kornjači ukazuju više o njihovom životu. Mužjaci su imali rogolike izraštaje na oklopu radi odbrane ili borbi za ženke. Ujedi na oklopu pokazuju da su, iako velikih dimenzija, bili meta predatorima, najverovatnije kajmanima. Naučnici tvrde da je njihova ogromna veličina razlog tadašnje tople i vlažne klime. Tu tvrdnju potvrđuju nalazi Titanoboe, najveće zmije koja je ikad postojala.

Ne zna se tačno zbog čega su izumrle, ali se sluti na geološke i hidrološke promene tog regiona, što je izazvalo fragmentisanje staništa ovih velikih kornjača. Paleontolozi veruju da će ova nova saznanja doprineti konzervaciji sadašnjih vrsta kornjača, kao i pogled na njihov biodivezitet i evolutivnu istoriju.

Piše: Antonija Avdalović

FOTO: Google

Leave a Reply

Your email address will not be published.