Ministarstvo uputilo preporuke visokoškolskim ustanovama

Ukoliko na visokoškolskoj ustanovi ostane slobodnih mesta za finansiranje iz budžeta države, biće omogućeno isto čak i studentima koji nemaju ostvarenih 48 ESPB.

U zajedničkom saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije upućene su preporuke koje su sastavljene u skladu sa dogovorom SKONUS-a.

Studentima završnih godina će se omogućiti upis do 90 ESPB, za studente koji se finansiraju samostalno će biti omogućeno plaćanje školarine u više rata, rok za upis na master i doktorske studije se produžava. Rok za upis na master studije bi trebalo produžiti za dve nedelje, a na doktorske studije za mesec dana.

Trebalo bi omogućiti barem dva apsolvenstka roka, a trajanje ispitnih rokova treba prilagoditi epidemiološkoj situaciji (u cilju sprečavanja velikog broja ljudi na istom mestu). Predvideti dodatne rokove za izvršenje predispitnih obaveza.

VŠU bi trebalo da preispitaju uslove na upis viših godina studija, kao i da prilagode uslove novonastaloj situaciji, te da omoguće upis predmeta na početku svakog semestra.

Detaljnije o postignutim dogovorima i o narednim pregovorima možete pronaći na stranicama i profilima društvenih mreža SKONUS-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.