MARATON, A NE SPRINT   ̶  Startuj polako na fakultetu

Prvi put se susrećeš sa kolokvijumima, ispitnim rokovima i velikim obimom gradiva. Ne znaš kako da organizuješ vreme, koliko ti je potrebno da spremiš ispite i kojim redom da ih polažeš? Ne brini, to nije problem, poslušaj naše savete!

Proceni koliko vremena treba da odvojiš na učenje

Većini brucoša je najveći problem da proceni koliko vremena treba da odvoji na učenje. Razmišljaš: „Prijaviću sve ispite, položiću sve odmah i imaću vremena da se odmaram.“ Ukoliko redovno učiš, da, postoji šansa da ćeš uspeti u toj nameri, ali to nije najbolje rešenje. Češće se dešava da se rok završi, a da ne položiš nijedan ispit jer na kraju ne uspeš da se posvetiš nijednom predmetu u potpunosti.

Prijavi manji broj ispita

Uvek je bolje prijaviti manji broj ispita i onda ćeš sigurno u svaki predmet uložiti svoj maksimum. Bićeš rasterećeniji i nećeš dolaziti u situacije da ne znaš šta ćeš pre. Imaćeš sasvim dovoljno vremena i tvoj mozak će bolje pamtiti jer će biti odmorniji. Mnogo je lakše rasporediti vreme na dva do tri predmeta nego na pet ili šest predmeta.

Imaš dovoljan broj rokova

Svaki fakultet svojim studentima obezbeđuje dovoljan broj rokova i nema potrebe za žurbom. Ako se bojiš da prijavljivanjem manjeg broja predmeta nećeš uspeti da stigneš sve, budi bez brige. Odredi kriterijum po kojem ćeš birati ispite koje ćeš u istom roku prijaviti. Da li će to biti jedan lakši predmet i jedan ili dva teža, ili neka druga kombinacija, to je individualna stvar.

Napravi veći razmak između rokova

Jedan od bitnijih kriterijuma za izbor ispita je razmak između ispita koje želiš da prijaviš. Kad god je moguće napravi veći razmak kako bi stigao da se fokusiraš na sledeći predmet.

Nikada nemoj da omalovažiš sebe

Bitna stvar na početku studiranja je samopouzdanje. Ukoliko prijaviš pet ispita u jednom roku i ne uspeš da položiš većinu, tvoje samopouzdanje će biti nisko, to može dodatno da ti oteža studije. Ukoliko čuješ da je neko u jednom roku položio više predmeta nego ti, nemoj da dozvoliš da te to podstakne da i ti počneš da prijavljuješ više, samo se zapitaj zašto oni žure.

Na to da li ćeš položiti ispit utiče dosta faktora, ali najvažniji faktor si ti, zato olakšaj sebi i polako hodaj, korak po korak do cilja, nema potrebe za sprintom.

Piše: Bojana Krezović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.