Kobasica sa bademima- novi srpski specijalitet

Globalizacija je pokucala na vrata u tradicionalnim srpskim proizvodima. Na Dorćolu ste mogli da saznate novitete uvedene u stare bakine recepte.

Na Dorćol Platzu  imali ste priliku da posetite sajam svetske kuhinje. Na prvu loptu, pomislili biste da ćete naići na predstavnike  kineske, francuske ili pak brazilske kuhinje, Ali to ovde nije bio slučaj. Zapravo, radi se o predstavljanju domaćih proizvoda, kojima je tradicionalna formula promenjena kako bi se dobili novi ukusi koji su interesantniji kupcima.

Kada uđete na Platz, prvo što primetite je veliki broj mladih ljudi, koji su rešili da uzmu stvar u svoje ruke i naprave neobične kombinacije kako bi privukli kupce i održali tradiciju srpskih proizvoda. Bilo kog proizvođača da smo pitali o proizvodnji – rekao bi nam da koristi domaće proizvode sa njegovih poseda i da se sve ručno pravi, bez dodatka zaslađivača ili konzervansa.

Od slanih proizvoda, najinteresantnija je bila kobasica sa bademima i mediteranska pršuta mesare Kosanović, kao i mešavina leblebija sa raličitim vrstama pečuraka koja se koristi kao namaz. Mogli ste da probate i čili sos sa višnjama koji, kako proizvođač kaže, odlično ide uz roštilj. Grupa mladih, koja se zove Mad Med, proizvodi med različitih kombinacija ukusa, kao što su – kakao-kokos, nana-đumbir, moringa i cimet.

Moringa je jedna od najlekovitijih biljaka, koja ima specifičan ukus zbog koga je većina ljudi izbegava, te je baš zbog toga ona dodata u med kako bi se olakšala njena upotreba. KexBox Studio je ponudio gostima sajma ukusne italijanske kantućine (kolači sa suvim voćem i orašastim plodovima), austrijske išlere i američke braunije sa sirom koji se tope u ustima. Džemara, Magija ukusa i Žigon su prikazali svoje nesvakidašnje ukuse džemova. Mešavine koje na prvi pogled privlače su borovnica-lavanda, malina-cimet i bundeva sa sokom od narandže.

Lepo je videti veliki broj mladih koji se bave održavanjem tradicije uz unošenje inovacija. Topla preporuka je da probate ove proizvode i obradujete svoje nepce eksplozijom ukusa.

Piše: Jelena Stanisavljević

Leave a Reply

Your email address will not be published.