Kako voleti sebe – više, jače i bezuslovnije

Nađite ljubav koju tražite, tako što ćete prvo pronaći ljubav u sebi. Naučite da se odmarate na tom mestu u sebi koje je vaš pravi dom. ” – Sri Ravi Shankar

Voleti sebe nije sebično, voleti sebe je izuzetno potrebno. Ako se u svojoj koži osećaš tesno, a u duši klaustrofobično, ne boj se. Udahni duboko i dozvoli sebi da prihvatiš ljubav.

Prihvati sebe takvog kakav jesi.

Niko nije savršen i svi imamo mane. Prigrli svoje mane jer su one deo tebe, ali ne dozvoli da imaju veći fokus od tvojih vrlina. Uzmi papir i napiši listu svih svojih vrlina i svih stvari u kojima si dobar.

Izađi iz toksičnih odnosa.

Imaj snage da kažeš NE ljudima koji crpe tvoju energiju. Ukoliko ti neki odnos ne donosi sreću i mir, beži! Tvoje vreme je dragoceno i počni da ga deliš samo sa ljudima koji su ga vredni.

Prihvati da se nekim ljudima nećeš svideti.

To je sasvim okej. Naše energije se jednostavno ne poklapaju sa energijama određenih ljudi. Ipak, to ne znači da sa tobom nešto nije u redu.

Oprosti svima – ne zadržavaj mržnju u sebi.

Oprosti onima koji su te povredili, oprosti onima koji nisu ni svesni da su ti naneli zlo. Oprosti sam sebi što si dozvolio da mržnja stanuje u tvom srcu. Oprosti sebi za sve greške koje si ikad napravio. Otpusti bol i okreni novu stranu.

Ne upoređuj se – drugi su drugačiji, nisu ni bolji ni gori.

Kada upoređuješ sebe sa drugima javlja se ljubomora i samopouzdanje opada. Prestani. Nauči da ceniš i sebe i druge.

Odvoj vreme za sebe.

Odvoj vreme koje ćeš provesti sam sa sobom. Upoznaj se. Nauči da uživaš u sopstvenom društvu. Izoluj se, pusti muziku, pročitaj knjigu, napiši sebi pismo. Otkaži planove sa drugima i zakaži dejt sa samim sobom.

Budi zahvalan.

Svako veče pred spavanje razmišljaj o stvarima na kojima si zahvalan. To mogu biti tvoja porodica, bliski ljudi, krov nad glavom, ili jednostavno život. Kada voliš ono što imaš imaš sve što ti treba.

Prihvati svoje emocije bez osuđivanja.

Ne može sve uvek biti šareno i bajkovito. Bol, tuga i bes su sastavni deo života. Nemoj prikrivati emocije. Nauči da ih kontrolišeš, inače će one kontrolisati tebe.

Postavi ciljeve.

To mogu biti i mali ciljevi koje lako možeš ispuniti na dnevnom nivou. Korak po korak, mali uspesi će se brzo pretvoriti u velike uspehe. Na taj način ćeš imati veću motivaciju i verovaćeš u sebe.

Nije ti potrebno odobrenje drugih.

Ne moraš raditi ono što rade svi. Takođe, nije ti potrebna dozvola da radiš drugačije. Budi ono što jesi i ne trudi se da se uklopiš u kalup društva. TI budi TI i vremenom će te pronaći ljudi koji baš tebe takvog traže.

Piše: Sofija Vujošević

Leave a Reply

Your email address will not be published.