Kako (ne) odoleti vibracijama proleća i fokusirati se na učenje ­?

Proleće nedvosmisleno ukazuje na neku novu energiju, koja potiskuje zimsku „uspavanost“. Proleće je prirodni „eliksir“ raspoloženja ali kako se oteti gomili serotonina i vratiti se na učenje? Ili će ove promene upravo uticati na to da učimo bolje?

Kako da (ne) odolite pozivima iz spoljašnje sredine i kako da uspešno usmerite svoje misli ka knjigama:

  • Pravilno rasporedite svoje vreme

Napravite sebi satnicu kada vreme poklanjate učenju, a kada odmoru i šetnji.

  • Koristite manje lepe dane za učenje

Ako ne želite da propuštate sunčane dane, onda je pravi način da knjigu „rezervišete“ za one tmurnije i kišne prolećne dane.

  • Prvi zraci sunca se ne propuštaju

Imajte na umu da mali odmor, pauza i prvi zraci sunca uvek dobro dođu vašem pamćenju i izvor su vaše energije koja će vam svakako biti potrebna za prevazilaženje svih ispitnih obaveza.

Nekim studentima Beogradskog univerziteta učenje po lepom danu teško pada, dok se drugima budi motivacija u vreme proleća.

„Da ne počnem kao sastav iz srpskog, ali meni proleće posle depresivne zime budi ogromnu motivaciju što za učenje, što za druge aktivnosti. Definitivno mi je lakše da odradim sve drage i manje drage obaveze kada krene lepo vreme, a i organizacija mi tada bude na zavidnijem nivou“, uz smeh nam odgovara Katarina, studentkinja Geografskog fakulteta.

Da priroda ima veliki uticaj na našu motivaciju, potvrđuje nam još jedna studentkinja.

„Rekla bih da lepo vreme itekako utiče na učenje, s obzirom na to da svi jedva dočekamo Sunce posle zime i da jedva dočekamo da sedimo napolju, tako da mi se često desi da, iako znam da moram da učim, ipak odlučim da budem malo napolju, pa tek kasnije učim“, priča nam Nina, studentkinja Fakulteta organizacionih nauka. Dodaje da ponekad spoji lepo i korisno te svoja predavanja sluša i u svom dvorištu.

Ima i onih koji teško sebe nateraju na učenje po prijatnom danu, te im je lakše da tada uče uveče. 

„S pozivima iz proleća se izborim tako što se dogovorim sa drugaricama da učimo zajedno i onda nekako stvorimo tu radnu atmosferu: da se opominjemo, da se međusobno podstičemo ako neka zabušava, a u nekom trenutku ti bude i glupo da ne radiš ništa dok drugi bubaju.“ kaže Anđela, studentkinja Filozofskog fakulteta.

Piše: Miljana Pantelić

Foto: Pexels

Studentske vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published.