Intervju je svojevrsna duodrama – drama sa dva lica, u kojoj oba lika pokušavaju da budu pametnija i bolja nego što stvarno jesu. Tako ću i ja sada pokušati da prevarim sebe i čitaoce, predstavljajući se u najboljem svetlu. Inače do sada nisam pročitao intervju u kome se neko sebe gadi, užasava, u kome ima makar malo samoironije, napisao je Kapor u autobiografskom romanu Od istog pisca.

Na današnji dan 1937. godine rođen je Momčilo Momo Kapor. Pružamo vam priliku da pročitate odlomke iz njegovog autointervjua koji se nalazi na početku gore pomenutog romana. Momo Kapor pita Momu Kapora a odgovara… Momo Kapor.

Mesto rođenja?

Bio sam predviđen da se rodim u Firenci, gde su se rodili svi slikari koje volim. U moje vreme, naime, bebe su još uvek donosile rode. Moja roda je imala prinudno sletanje u Sarajevu, zbog večne magle koja tamo vlada vekovima. Tako sam se rodio u tom lepom i nesrećnom gradu.

Šta najviše prezirete?

Vlast.

Čega se plašite?

Da se ne uplašim.

Postoji li večna ljubav?

Nisam večan, pa ne znam.

Koliko ste žena imali u životu?

Nedovoljno.

Kada ste izgubili nevinost?

Još sam nevin, ništa nije dokazano.

Šta najviše volite u seksu?

Cigaru posle.

A šta ne volite?

Tuširanje posle te cigare.

Ko su za vas lake žene?

Najteže u životu su mi bile lake žene! Njih morate neprestano da držite za ruku, jer čim ih pustite, istog časa vam odlete!

Čime se osvajaju žene? 

Ne znam, nikada nisam osvojio nijednu ženu. Uvek su one osvajale mene, dozvoljavajući mi, naravno, privid da sam ja bio glavni.

Šta je za vas potpuna sreća?

Postoji jedna divna pesma u prozi, američkog pesnika Karla Sandberga, koja se zove Sreća, o čoveku koji je obilazio učene ljude, filozofe i mudrace, pitajući ih šta je sreća, a niko nije umeo da mu odgovori na to pitanje. Jedne nedelje, šetajući se Centralnim parkom u Njujorku, video je kako na travi, na prostrtom ćebetu, sedi porodica Mađara; piju pivo iz burenceta a neko svira u harmoniku dok okolo igraju deca. Shvatio je da je to sreća. Sreća je, naime, nešto vrlo blizu svih nas, ali mi to otkrivamo kasno ili nikad.

Piše: Jovan Macut

Promote & earn money

Leave a Reply

Your email address will not be published.