Ivan Jegdić – Istoričar in the streets, muzičar in the sheets

Kantautor Ivan Jegdić je student istorije i umetnik iz Beograda. Svoju muzičku karijeru započeo je sviranjem i pevanjem u Knez Mihailovoj ulici, a širi auditorijum ga je upoznao kroz emisiju ,,Ja imam talenat“.

Tvoj zvuk je nešto drugačije na muzičkoj sceni. Do sada izgleda kao mešavina žanrova. Kom žanru misliš da pripadaš?

Žanr zvani samo Biblija i tužna muzika (smeh). Mislim da u 2021. godini nema poente pričati o žanrovima. Sve je toliko izmešano i razlike između njih su se gotovo potpuno izgubile.

Kako se rodila ljubav prema poeziji?

Imao sam sreće da u srednjoj školi imam jako dobre profesore književnosti, tako da se tada, vremenom, rodila ljubav prema poeziji. Kako sam poeziju nikada nisam umeo da pišem, mogao sam da je inkorporiram u muziku što je mnogo lakše.

Koliko ti učestvovanje u emisiji ,,Ja imam talenat“ pomoglo, a koliko odmoglo u stvaranju muzičke karijere?

Pomoglo mi je da se predstavim nekom širem auditorijumu i da steknem iskustvo pred kamerama. Ne bih rekao da mi je odmoglo na bilo koji način. Možda jedina stvar protiv koje od tada moram da se borim jeste ta da su se ljudi vezali za ,,Zalazak Sunca“ pa moram da ih ubedim da neće više biti takvih pesama, već sam u novoj fazi stvaralaštva.

S obzirom da si student istorije, kako usklađuješ učenje i nastupe?

Do sada sam uspevao. Valjda je nekako lakše kad imaš više obaveza, jer kad imaš samo jednu, uvek se nekako razvlačiš i imaš osećaj da imaš vremena. Ovako sa više obaveza, želiš da na svim poljima budeš dobar pa tako i organizuješ vreme i pristup.

Sa kim bi, sa domaće muzičke scene, voleo da ostvariš saradnju? 

To se konstantno menja. Sa Senidom definitivno, mislim da bi nam se poklopio vajb u potpunosti. Z++ takođe, mislim da bi to bila fešta.

Da li u budućnosti vidiš sebe više kao muzičara ili kao istoričara?

Kao oba, iskreno. Čovek ne mora biti ograničen na jedno polje. Ja zaista ne bih mogao da se odreknem jednog zbog drugog jer obe stvari neizmerno volim. Tako da, hajde da kažemo da ću biti istoričar in the streets, muzičar in the sheets. 

Ivan Jegdić će 12. oktobra u ,,Poletu“, sa početkom u 19 časova, održati humanitarni koncert sa ciljem prikpljanja sredstava za Aniku. Pozivamo sve čitaoce da budu humani i pritom uživaju u kvalitetnoj muzici.

Priredila: Anđela Stanojević

Fotografija: Asja Zec

Leave a Reply

Your email address will not be published.