Da li znate kako su pojedini delovi Beograda dobili ime?

Da li se zaista zvezde najlepše vide na Zvezdari, gde sme da se puši lula i gde je živeo strašni zmaj, pročitajte u nastavku teksta.

Pojedini delovi Beograda imaju neobične nazive, da li znate kako su ta imena nastala?

Palilula

Postoji puno priča o tome kako je Palilula dobila ime, ali ona koja sledi je najpopularnija. Nekada davno, pušenje i bilo kakva upotreba duvana bili su zabranjeni, da bi se sprečili požari. Oni koji, pak, bez lule nisu mogli, odlazili su na mesta van gradskih zidina da bi je zapalili. Jedno od mesta bila je i današnja Palilula.

Dorćol

Naziv jedne od najmanjih beogradskih četvrti potiče iz turskog jezika, i to od reči dörtyol, odnosno četiri puta. I zapravo, u vreme Turaka, na uglu ulica Kralja Petra, Cara Dušana i Dubrovačke, nalazila se raskrsnica četiri trgovačka puta. Zato nije ni čudo što je Dorćol u to doba bio centar trgovine u regionu.

Savski venac

Ime ovog dela grada, za razliku od onih koje smo do sada spominjali, nema veze sa istorijom. Zapravo, ova opština dobila je naziv zahvaljujući svom geografskom položaju, jer se poput venca smestila na obalu Save.

Zemun

Prvi naziv Zemuna bio je Taurunum, a najstariji tragovi o današnjem imenu datiraju iz 12. veka. Nastao je od slovenske reči zemlin, koja označava zemljani grad. Vezuje se i za zemunice koje su se gradile na ovim prostorima.

Zvezdara

Na brdu Veliki Vračar je 1887. zahvaljujući profesoru Milanu Nedeljkoviću i njegovim zalaganjima, otvorena Astronomska opservatorija sa zvezdarnicom. Po njoj je to brdo dobilo ime  Zvezdara, a kasnije je i cela opština dobila naziv Zvezdara.

Rakovica

Ovo ime prvi put se pominje  u turskom popisu stanovništa iz 1560. godine kao selo Vlaha. Ako je verovati predanjima, ime je dobilo po rakovima koji su živeli u reci koja je tuda proticala, a samo ime Rakovica se prvobitno odnosilo na reku. Zatim je selo Rakovica, koje se takođe pominje u turskim popisima iz 16. veka, upravo po toj reci dobilo ime.

Žarkovo

Postoje dve priče o poreklu naziva ovog dela Beograda, ali je prva svakako zanimljivija. Naime, prema njoj, na ovom prostoru je nekada živeo zmaj čija je vlasnica bila Jula, ista ona Jula po kojoj Julino brdo nosi ime. Jednog dana se vitez Žarko suprotstavio zmaju, ubio ga i tako spasao selo. Druga priča kaže da je u 16. veku tu živeo Promićur Žarko, a kako turski poreski činovnici nisu znali naziv njegovog imena, prozvali su ga „Žarkovo selo“.

Bilo da su ovakve priče realne ili ne, nadamo se da od sada pa nadalje nećete imati nedoumice o poreklu imena kada prolazite kroz neki deo Beograda ili da ste, ako ništa drugo, barem pročitali neke interesantne priče koje još jednom svedoče o bujnoj mašti našeg naroda.

Piše: Dunja Marić

Izvori: https://bgd365.rs/

https://zabaviste.com/

FOTO: Student

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.