HPV vakcina za studente: Da li će biti obezbeđene dodatne količine?

U Studentskoj poliklinici u Beogradu 2800 studenata primilo je drugu dozu besplatnih HPV vakcina. Od toga ¼ vakcina primili su muškarci. Zašto je to tako za Student objašnjava V.D. direktorka ustanove Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, prim. dr Marija Obradović.

Besplatna vakcinacija studenata mlađih od 26 godina protiv HPV virusa širom Srbije počela je još u aprilu ove godine.

Zajednička akcija Studentske poliklinike u Beogradu i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, sprovedena je na inicijativu SPUB.

Ono što je zanimljivo jeste to da su od 2800 datih doza ¼ primili upravo muškarci, iako prema informacijama iz Instituta Batut u Srbiji od raka grlića materice svake godine oboli 1100 žena, a umre oko 450 njih.

Prim. dr Marija Obradović, V.D. direktora ustanove Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, za „Student“ je navela kako su se mladići u uzrastu od 19 do 26 godina javili u većem broju u odnosu na uzrasnu grupu od 9 do 18 godina.

„Oko 20% je mladića u našem uzorku, a pretpostavljamo da je to iz razloga što su oni u ovom (studentskom) uzrastu mnogo svesniji važnosti ove vakcine, mnogi su došli i sa svojim partnerkama, a ima i mladića iz MSM populacije koji se u nešto većoj meri informišu o zaštiti seksualnog zdravlja.“

Prema rečima dr Obradović, zbog velikog odziva nije bilo dovoljno vakcina za sve zainteresovane studente. Za sada još uvek nemaju informaciju da li će biti obezbeđena dodatna količina vakcina.

„Bilo bi veoma važno da se vakcina obezbedi za sve zainteresovane studente. Vakcine se mogu obezbediti samo uz saradnju sa Ministarstvom zdravlja, RFZO i Institutom za javno zdravlje „Batut“, ističe dr Obradović.

Vakcina se prima u tri doze: druga dva meseca nakon prve, a treća šest meseci nakon primljene prve doze. Sve tri doze su potpuno besplatne.

„HPV vakcine koje su predviđene za 3. dozu studenata koji su primili prve dve, biće nam dostupne za oko mesec dana – početak oktobra 2024. (кada je i predviđeno vreme za prijem 3. doze po vakcinalnom kalendaru)“, najavila je dr Obradović.

Piše: Milica Kuridža

Izvor: SPUB, RTS

Foto: unsplash

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.