Alisa Radaković: ,,Zbog uloge su ošišale kosu i Natali Portman i Cate Blanchett, jaka ekipa”

Skrenula je pažnju na sebe u prvim godinama nakon završetka studija, zahvaljujući brojnim likovima kojima je udahnula život. Zaintrigirala nas je kao razmažena i samouverena Dijana, raznežila i rasplakala kao ljupka naučnica Rosa. Alisa Radaković, jedna od vodećih glumica mlađe generacije, govorila je za Student o uspesima i pripremama koje su njene uloge zahtevale.

„Čuvari formule“ reditelja Dragana Bjelogrlića, jedan su od najgledanijih srpskih filmova u godini za nama. Uspeli su da probude osećaj i značaj empatije među ljudima. Žanrovski su izvukli ono najukusnije i servirali u jedan istinski filmski gurmanluk. Svetska premijera održana je na prestižnom filmskom festivalu u Lokarnu, u najvećem svetskom bioskopu na otvorenom koji prima nešto preko 8 000 gledalaca. Alisa u njemu tumači lik Rose, ozračene naučnice u poznatom akcidentu u Vinči iz 1958. godine.  

Koliko je bilo teško, kako fizički, tako i emotivno, pripremiti se za ulogu u ovakvom ostvarenju, budući da si se podvrgla i velikoj fizičkoj transformaciji zarad nje?

Rosa je glavni ženski lik u filmu ,,Čuvari formule’’. Osećala sam zbog toga veliku odgovornost pre početka, za vreme i nakon snimanja filma. Film se bavi raznim temama i sve su pozamašne. 

S obzirom na prava žena kroz istoriju i položaj žena u nauci, brzo sam shvatila kolika je Rosa bila kraljica. Pomogao mi je citat Nikole Tesle da ono što jedan čovek zove Bogom, drugi zove zakonima fizike. Zbog uloge su ošišale kosu i Natali Portman i Cate Blanchett,  jaka ekipa. 

Kakav je osećaj pozdraviti publiku i pokloniti se pred tolikim brojem ljudi na premijeri u Lokarnu? 

Film sam prvi put pogledala tada, tamo, pod otvorenim nebom. Sa kolegama Ognjenom Mićovićem i Jovanom Jovanovićem sam se spakovala i krenula na put. Preko Zagreba do Torina, pa Lugana do Lokarna. Bilo mi je puno srce. Brend MO première mi je pozajmio prelepu, dugačku svilenu crvenu haljinu.

Jesi li lično očekivala ovakve rezultate filma i koje su bile najčešće reakcije gledalaca na tvoju izuzetno upečatljivu ulogu?

Zahvaljujem se na komplimentu. Verovatno da jesam. Bilo je mnogo srdačnih reakcija.

Kakva sećanja i emocije te vezuju za „Zlatnog dečka“ koji je nedavno dospeo i na striming servis HBO Max? Deluje i da sudbine svih likova nisu u potpunosti zaokružene te da je ostavljeno prostora i za nastavak?

Skoro sam napisala režiseru Ogiju Jankoviću da glasam za drugi deo filma, serije ili oba. Srećna sam jer sam deo tog projekta i jer sam igrala Dijanu Diksi.

Kakva je bila atmosfera na snimanju tvog najaktuelnijeg filma „Sunce mamino“, budući da je glumačka ekipa izuzetno mlada?  

Pavle Mensur, Denis Murić i ja smo iste godine upisali glumu na Fakultetu dramskih umetnosti. Pavle Čemerikić i ja smo se upoznali kao mali na jednom kastingu. Sada smo prvi put radili zajedno. Atmosfera je bila vesela, opuštena. Ana je šesnaestogodišnja devojka na letnjem raspustu. Upoznajemo je kroz perspektivu Relje, glavnog lika filma. Najbolje drugarice su joj Tea i Lana. Teu je igrala Jovana Berić, a Lanu Milica Vraneš.

Sa kim Alisa privatno ima najviše sličnosti – Rosom iz „Čuvara“, Dijanom iz „Zlatnog dečka“ ili Anom iz ovog filma?

Na jednakoj sam udaljenosti od sve tri uloge.

Gde ćemo još moći da te gledamo u ovoj godini?

Igram u Beogradskom dramskom pozorištu u predstavi ,,Lažljivi život odraslih’’. O novim projektima kada za to dođe vreme.

Piše: Darko Dumanović

Foto: Euronews, Tanjug, Darko Kujundžić, privatna arhiva

Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.