Studentov vodič za 5 besplatnih muzejskih poseta u Beogradu

Učiš cele nedelje i jedva čekaš slobodan dan, a kada ga dočekaš, ne znaš kako da ga kvalitetno provedeš? Evo predloga za izuzetno povoljne (a nekad i besplatne) posete muzejima u Beogradu.

Narodni muzej

Narodni muzej se nalazi na Trgu republike 1a. Osnovan je 1844. godine i najstarija je srpska muzejska ustanova. Hronološkim uspinjanjem po nivoima postavki Narodni muzej prati umetničko, istorijsko i kulturno nasleđe kako u Srbiji i regionu, tako i u ostatku sveta.

Svake nedelje, u terminu od 10 do 18 časova, karte za stalnu postavku Narodnog muzeja su besplatne. Za povlašćene kategorije, među kojima su studenti, cena ulaznice za stalnu postavku je 150 dinara, a za tematsku izložbu 250 dinara.

Ukoliko si student arheologije, istorije, klasičnih nauka, Visoke škole SPC za umetnost i konzervaciju, srpskog jezika i književnosti, ili studiraš na FLU i FPU – ulaznica je takođe besplatna.

Etnografski muzej

Na Studentskom trgu br. 13 nalazi se Etnografski muzej. Kako je još od osnivanja 1901. godine nezamenljivi čuvar srpske i pravoslavne kulturne baštine, ukoliko želiš da se bliže povežeš sa srpskom istorijom i kulturom, kao i antikvitetima koji povezuju naše sa drugim nasleđima iz regiona, nemoj zaboraviti da je nedeljom ulaz i u Etnografski muzej besplatan za sve.

Ostalim danima, ulaz za studente je 200 dinara, a za studente etnologije i antropologije, kao i studente primenjenih umetnosti ulaz je besplatan uz indeks.

Vojni muzej

Osnovan na zahtev Milana Obrenovića, a predlogom vojnog ministra pukovnika Save Grujića još 1878. godine, Vojni muzej se nalazi na Carigradskom drumu Beogradske tvrđave, na ubedljivo najprikladnijoj lokaciji u pogledu oblasti istorije i tehnike koju izlaže, što dodatno doprinosi autentičnom muzejskom iskustvu.

Utorkom i četvrtkom, od 10 do 17 časova ulaz je besplatan. Studentska karta je 250 dinara, a u grupi od 5 ili više posetilaca cena za studente je 200 dinara.

Muzej savremene umetnosti

Osim što je zgrada Muzeja savremene umetnosti i sama po sebi umetničko delo arhitekata Ivanke Raspopović i Ivana Antića, u kojem se besplatno može uživati pogledom iz interaktivnog muzičkog parka na Ušću svake prve srede u mesecu, ovaj muzej možeš besplatno i posetiti na Novom Beogradu, na adresi Ušće 10.

Ostalim danima studenti imaju pravo na popust uz indeks, dok pravo na besplatan ulaz imaju studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i primenjene umetnosti (takođe uz indeks).

Muzej Jugoslavije

Muzej Jugoslavije se nalazi na Banjici, u ulici Mihaila Mike Jankovića br. 6. Ova muzejska institucija čuva i izlaže predmete i dela koja pripadaju jugoslovenskoj kulturnoj baštini još od osnivanja 1996. godine.

Ulaz je besplatan svakog prvog četvrtka u mesecu (od 16 do 18 časova) kao i 4. i 25. maja.

Studentske ulaznice su 200 dinara, a studenti istorije umetnosti, etnologije i antropologije, arheologije, istorije i studenti sa umetničkih akademija imaju pravo na besplatan ulaz.

Piše: Petra Vidaković Cvetković

Izvori: Narodni muzej | Etnografski muzej |

Vojni muzej | Muzej savremene umetnosti | Muzej Jugoslavije

Foto: Pixabay

Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.