Dan studenata u duhu sporta i ravnopravnosti

Povodom Dana studenata, ustanova Studentski centar Beograd, organizuje turnire u kolektivnim i individualnim sportovima. Mogućnost učestvovanja imaju svi studenti koji stanuju u studentskim domovima na teritoriji grada Beograda i koji se za turnir prijave do 8. marta.

Pronađi sport za sebe i ekipu

Udruženje studenata „Studentski grad” organizuje nadmetanje ekipa i pojedinaca u čak devet sportskih disciplina. Studenti se mogu opredeliti za učešće u malom fudbalu, basketu, odbojci, stonom tenisu, šahu, stonom fudbalu, pikadu, navlačenju konopca i tekbolu. Izbor omogućava svakom pojedincu i/ili ekipi da pronađe odgovarajući sport u kojem će imati priliku da istakne svoj sportski duh.

Ravnopravnost nam je važna

Mogućnost učešća imaju i osobe sa invaliditetom, kako u individualnim, tako i u kolektivnim sportovima, za koje je potreban dovoljan broj prijavljenih studenata. Svaka sportska disciplina, uz dovoljan broj prijava, održaće se i među muškom i ženskom konkurencijom.

Prijave su u toku

Podsećamo, ekipni i pojedinačni učesnici imaju priliku da se prijave do 8. marta. Podnošenje prijave vrši se isključivo kod predstavnika udruženja/saveza studenata studentskog doma u kojem studenti borave.

Kontakti predstavnika studenata:

Dom I – Nikola, 0645863103;

Dom II – Nikola, 0659516571;

Dom III – Marina, 0644262873;

Dom IV – Marijana, 0653412923.

Šta je Dan studenata i zašto se obeležava?

Dan studenata obeležava se u znak sećanja na studentske demonstracije i tragičnu smrt Žarka Marinovića.

Student prava tragično je nastradao, ubodom noža, 4. aprila 1936. godine, u protestima protiv tadašnjeg sistema vlasti. Univerzitet u Beogradu obeležava ovaj datum kao Dan studenata.

Kroz vreme načini obeležavanja su se menjali, a danas imamo priliku da buntovnički duh studenata, ali i njihovo zajedništvo i solidarnost prenesemo na sport i sportske događaje, u kojima će se to na zdrav način ispoljiti.

Piše: Aleksandra Jovanović

Foto: unsplash.com

Izvori: BBC, us_studentskigrad

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.