Beat generacija – Bunt protiv posleratnog društva

Njihovi životi bili su obeleženi kontroverzama, konzumiranjem psihoaktivnih supstanci, seksualnošću i nekonvencionalnim ponašanjem, što je doprinelo stvaranju snažnog izraza pobune protiv ustanovljenih normi.

Šta je Beat generacija?

Beat generacija je kulturni pokret čiji je tvorac Džek Keruak. Nastao je 1948. godine u Njujorku, okupljajući mlade intelektualce i umetnike. Naziv je prvobitno delovao drsko, ali se brzo ukorenio, označavajući generaciju koja se izdvojila i suprotstavila standardnim normama posleratnog društva.

Vrhunac ovog pokreta je bio 50-ih godina prošlog veka. Delimično je povezan sa izgubljenom generacijom pisaca iz Pariza nakon Prvog svetskog rata, ali se razlikuje po svojoj buntovničkoj prirodi i fokusu na duhovne i psihičke promene pojedinca nakon velikih događaja.

Predstavnici Beat generacije

Predstavnici beat književnosti, uključujući Keruaka, Džona Holmsa, Vilijama Barouza i Alena Ginzberga, isticali su se kroz dela koja su brisala granice između fikcije i realnosti. Za najpoznatije delo beat generacije smatra se Keruakov roman Na putu, gde likovi Sal i Din putuju kroz Ameriku, odbacujući konvencionalne norme i tražeći smisao u umetnosti, seksu, drogama i
džezu. Zanimljiva činjenica je da je Keruak ceo roman ispisao na jednoj rolni papira dugoj 36 metara, koja je prodata 2001. na aukciji, za skoro 2 i po miliona dolara. Ovaj roman, napisan u jednom pasusu, postao je simbol pobune i kulturne revolucije.

Najpoznatija dela

Dela koja su takođe poznata jesu Ginzbergova kontroverzna poema Urlik (prouzrokovala brojne sudske tužbe za širenje nemorala), Barouzov naučnofantastični nelinearni roman Goli ručak, kao i roman Džona Holmsa pod imenom Go (prvo književno delo „beat” pokreta).

Roman Na putu stekao je kultni status, ali Keruak nije uspeo ponoviti takav uspeh, što je dovelo do njegovog povlačenja iz javnosti i smrti 1969. godine.

Iako se beat pokret raspao, ostavio je trajni uticaj na umetničke i kulturne tokove. Pokret je doprineo smanjenju cenzure u američkom društvu i uticao na seksualnu revoluciju. Njegovi sledbenici, poput Boba Dilana, Toma Vejtsa, The Doors-a i drugih umetnika, nastavili su da šire beat filozofiju kroz svoje radove.

Beat generacija se može sagledati kao most između evropskog egzistencijalizma i modernizma, a njegovi predstavnici bili su inspiracija za naredne generacije umetnika. Iako je pokret bio oblikovan kontroverzama, destrukcijom i pesimizmom, istovremeno je predstavljao potragu za novim smislom i hedonizmom.

Uprkos raspadu pokreta, beat književnost postavila je osnove za hipi pokret i kontrakulturu. Njeno nasleđe živi kroz dela i uticaj na kreativne izraze, koji istražuju granice konvencionalnog i hrabro se suočavaju s društvenim normama.

Piše: Jovan Manojlović

Izvor: Britannica, Blacksheep

Foto: The Guardian, The New York Times, Far Out Magazine

Student: Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.