Održavanje sportskih navika tokom studiranja

Kada dođe vreme da se fakultet upiše, mnoge stvari se ostavljaju po strani. Promena sredine, dolazak novih obaveza i drugih nepoznanica potencijalno utiču na odustajanje od bavljenja sportom. Kako to sprečiti i voditi se onim „u zdravom telu zdrav duh”?

Dajte šansu univerzitetskom sportu

Univerzitetski sport omogućava studentima da se pored pohađanja predavanja uključe i u vannastavne aktivnosti na fakultetu. Fakulteti vam ovim putem nude mogućnost treniranja i učestvovanja na takmičenjima u sportu koji vas zanima. Pored toga, upoznaćete kolege sa fakulteta, ali i drugih sredina, koji su tu da neguju sportski duh studenata. Trebalo bi da danas svaki fakultet svojim studentima nudi mogućnost sportske rekreacije.

Rekreacija kao izbor za sportsku aktivnost

Rekreacija može pozitivno uticati na telesno i mentalno zdravlje, a ujedno je i vid razonode. Nudi mogućnost individualnog i timskog bavljenja sportom. Kako pozitivno utiče na mentalno zdravlje i borbu protiv depresije, stresa i anksioznosti, studenti u toku akademske godine i perioda ispitnih rokova ne treba da zanemaruju važnost ovih aktivnosti.

Gde u rekreaciju?

Šetnja ili vožnja bicikla oko Ade Ciganlije, plivanje u nekom od beogradskih bazena, teretane koje nude studentima popuste na mesečne članarine, ali i šetnja od kuće do fakulteta, sve to mogu biti fizičke aktivnosti koje se uvode u dnevnu rutinu tokom nedostatka slobodnog vremena.

Sport kao obavezan predmet?

Pitanje koje je bilo postavljeno, međutim, na njega nikada nije adekvatno odgovoreno. U poslednjih par godina medijski nije ispraćeno da li se sport treba uvesti kao obavezni ili izborni predmet na fakultetima. Da li bi to doprinelo usklađivanju sporta i studiranja ostaje kao otvoreno pitanje studentima, profesorima, ali i telima nadležnim za akreditovanje studijskih programa na fakultetima.

Kad se saveti sprovedu u delo

Ne zanemarujte značaj fizičke aktivnosti za učenje, kvalitetan san i zdrav ritam života. U periodu pauze od učenja izdvojite sat vremena za „aktivni odmor“, sami ili u društvu. Nakon nekog perioda sami ocenite na koji način je to uticalo na vašu produktivnost.

Sportski pozdrav i sreću u ispitnim rokovima želi vam „Student“!

Piše: Aleksandra Jovanović

Izvori: savremenisport.com, sportomdozdravlja.rs, politika.rs

Foto: fashion-sr.decorexpro.com

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.