Komplet lepinja iz Užica: Svetski pobednik u kategoriji najboljeg doručka

Zamislite da vaš prvi obrok u danu postane svetski hit! TasteAtlas je otkrio da se iznenađujuće kulinarsko čudo krije baš u našem komšiluku.

Doručak koji je gastronomski sajt TasteAtlas već u januaru proglasio pobednikom najboljeg jela na svetu jeste komplet lepinja – poslastica koja se sastoji od tradicionalnog somuna (lepinje) presečenog na pola, premazanog gustim kajmakom i prelivenog jajetom. Kombinacija se kratko peče, a potom se zaliva mešavinom tople masti, lokalno poznatom kao pretop. Jede se rukama i kombinuje sa kiselim mlekom ili jogurtom.

Ovaj specijalitet se tradicionalno povezuje sa Užicem i Zlatiborom. Može se pronaći pod drugim imenima, kao što je „užička lepinja”, „lepinja sa sve” ili „kompletuša”. Ime mu je zvanično dodelio Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare „Kod Šuljage”. Zanimljiva je priča o pekari i lepinji koja predstavlja simbol istorijskog razvoja u užičkom kraju.

Prema Draganovim rečima, užička lepinja je nastala sasvim slučajno. Tokom osamdesetih godina prošlog veka, đaci su dolazili u pekaru na doručak i često naručivali “lepinju sa sve” – naziv koji je proizašao iz šale među šegrtima koji su pitali gazdu šta da spreme za doručak. Lokalni meštani je sa zadovoljstvom konzumiraju, iako je za većinu ovo kalorijska bomba i „siguran put u grob”. Lazić za nju kaže da „jeste kalorična, ali nije ubitačna”.

TasteAtlas jeste globalni vodič kroz tradicionalna jela, lokalne namirnice i autentične restorane. Hrana se rangira na osnovu ocena publike, koristeći mehanizme koji prepoznaju stvarne korisnike i ignorišu botove. Za listu „100 najboljih doručaka na svetu” do 29. novembra 2023. zabeleženo je 22.169 ocena, od kojih je 15.007 sistem prepoznao kao legitiman.

Ova platforma nije samo gastronomska enciklopedija – ona je i emotivno putovanje koje nas vraća u detinjstvo. Postavljajući naša omiljena jela na gurmansku mapu sveta, omogućava nam da istražujemo raznolikost kulinarskog nasleđa i da pronađemo nove omiljene ukuse.

Piše: Teodora Babić

Izvori: TasteAtlasNOVAPolitika
Foto: iStock

Leave a Reply

Your email address will not be published.