Važne utakmice za srpske odbojkašice: u Kini borba za olimpijsku vizu

Vicešampionke Evrope započinju kvalifikacije za Olimpijske igre koje će se održati u Parizu 2024. godine. Naše odbojkašice igraju u Ningbou u Kini od 16. do 24. septembra. Sa prošlih Olimpijskih igara u Tokiju, Srbija ima bronzanu medalju.
 

Protivnici:
Naša selekcija nalazi se u grupi A gde će joj protivnice biti reprezentacije Ukrajine, Kanade, Holandije, Češke, Kine, Meksika i Dominikanske Republike. Prvu utakmicu Srbija igra protiv Meksika, 16. septembra od 4 sata ujutru po srednjoevropskom vremenu.
 

Propozicije takmičenja:
Sistem takmičenja je takav da na turniru učestvuju 24 reprezentacije, podeljene u 3 grupe sa po 8 selekcija. Plasman na Olimpijske igre osvojiće po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe.


Rezervne prilike:
U slučaju da se naše devojke ne plasiraju na Olimpijske igre na ovom kvalifikacionom turniru, postoji još jedna šansa da se nađu u bici za olimpijsko zlato. Naime, šest selekcija će se plasirati sa kvalifikacionih turnira, dok će pet reprezentacija izboriti plasman na osnovu rang liste Međunarodne odbojkaške federacije, nakon završetka Lige nacije sledeće godine. Prednost će imati kontinenti koji ne budu imali kvalifikovane predstavnike. Srbija se u ovom trenutku nalazi na trećem mestu na rang listi, iza evropskih prvakinja Turske i Sjedinjenih Američkih Država.
 
Raspored utakmica:
Prvo kolo: Srbija – Meksiko 16.09. (04.00)
Drugo kolo: Srbija – Ukrajina 17.09. (10.00)
Treće kolo: Srbija – Kanada 19.09. (04.00)
Četvrto kolo: Srbija – Češka 20.09. (10.00)
Peto kolo: Srbija – Dominikanska Republika 22.09. (04.00)
Šesto kolo: Srbija – Holandija 23.09. (10.00)
Sedmo kolo: Srbija – Kina 24.09. (13.30)
 
Izvori: Rts.rs, Arenasport
 
Piše: Sara Stojanović

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.