NA DANAŠNJI DAN: 45 godina od prve vantelesne oplodnje

Na današnji dan, pre tačno 45 godina, rođena je prva beba na svetu začeta vantelesnom oplodnjom.

Oplodnja je bila uspešna, a zahvaljujući njoj rođena je zdrava beba pod imenom Luiz Braun, a nakon par godina na isti način rođena je i njena sestra.

Prva asistirana reprodukcija odigrala se u toku 1977. godine i to u Velikoj Britaniji. Njoj je prethodilo čak 300 godina istraživanja raznih naučnika na temu veštačke oplodnje i proučavanja mehanizama po kojima funkcioniše fertilizacija.

Na čelu tima, zaduženom za prvu uspešnu veštačku oplodnju među kojima je bio i doktor Robert Edvards, nalazio se i doktor Patrik Steptoe. Patriku je za njegov izuzetan doprinos vantelesnoj oplodnju, 2010. godine, uručena Nobelova nagrada za medicinu kojom je krunisana njegova karijera, ali i celokupan rad na polju reprodukcije.

Samo devet godina nakon prve veštačke oplodnje na svetu, koja se odvila u Velikoj Britaniji, u Srbiji je takođe izvedena, a na svet je došao zdrav dečak po imenu Miloš.

Još uvek se sa sigurnošću ne znaju svi uzroci steriliteta i on je i dalje meta brojnih istraživanja koja se sprovode na svetskim naučnim institutima.

Međutim, sa napretkom nauke razvijeni su različiti tipovi asistirane reprodukcije koji omogućavaju parovima sa različitim problemima pri reprodukciji da se ipak ostvare u ulozi roditelja. Takođe, zahvaljujući napornom radu istraživača i parovi koji žele svoje potomstvo, a boluju od neizlečivih bolesti, imaće tu mogućnost da uz pomoć donatora mitohondrija (,,trećeg roditelja“) dobiju dete koje će imati smanjenu šansu da bude nosioc bolesti koju ima i njegov biološki roditelj.

Procenjuje se da na svet zahvaljujući veštačkoj oplodnji, u toku jedne godine, dođe čak 250 000 beba.

Piše: Kicara Mina

Izvor: rtv.rs; ekspres.net; južnevesti.com

https://rtv.rs/

https://ekspres.net/

https://www.juznevesti.com/Nis.sr.html

FOTO: reuniterx.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.