Posle 100 uzastopnih dana, niški lekari su listu čekanja poslali u zaborav: “Ako bude trebalo, opet ćemo raditi vikendom”

Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš ostvarila je nezapamćen uspeh nakon ogromne posvećenosti i rada. Naime, lekari ove klinike su gotovo 100 dana i 12 uzastopnih vikenda radili bez prestanka i zahvaljujući tome u potpunosti eliminisali listu čekanja za kardiovaskularne operacije. Ovim postupkom su obezbedili da se ubuduće operacije zakazuju u rasponu od jedne do dve nedelje. Rad vikendom nije bio plaćen.

„Počelo je sve češće da se dešava da, kada mi zovemo pacijenta na operaciju, nama porodica tog pacijenta kaže da je on preminuo. To nikad nije prijatno da se čuje. Nakon nekoliko prijavljenih slučajeva, mi smo spontano krenuli da se dogovaramo”, izjavio je dr Aleksandar Kamenov za magazin Student i nastavio: „Zadovoljni smo i ja osećam neki stepen zadovoljstva i ponosa. Ako smo malo smanjili patnju ovog naroda, onda se ja osećam zadovoljno zbog toga”.

Ovakvim postupkom niški lekari su razbili predrasude koje su mnogi imali kada je u pitanju lekarska struka i pokazali da postoji nešto što je iznad novca. Ovakav čin je toliko zadivio građane Niša da je pokrenuta peticija Kreni-promeni, koja traži da lekari i medicinski radnici ove klinike dobiju orden. Ova peticija za sada 24.600 od 25.000 potpisa.

„Niko od nas nije očekivao ovako veliku količinu medijske pažnje. Krenulo je sve kao objava na Fejsbuku i mislili smo da će tako da prođe, nismo imali za cilj medijsko eksponiranje. Što se tiče dodeljivanja ordena, ukoliko se bude dodeljivao, onda ga svi zaslužuju: od obezbeđenja klinike preko instrumentara, sestara odeljenja, anestetičara, anesteziologa… Ali ja mislim da ga nismo zaslužili, jer je meni asocijacija za orden hrabrost, na primer na bojnom polju. Mislim da ovo ne zaslužuje takvo priznanje”, dodao je dr Aleksandar Kamenov.

„Dosta veliki teret je ponela i uprava naše klinike i naš direktor dr Milić, koji je prvo prihvatio samu ideju, koji je uložio 110% sebe i zauzeo se da uvek imamo i potrošnog materijala i dovoljno lekova…”, za kraj je rekao dr Kamenov, uz kog su ovu ideju i inicijativu imali dr Vladimir Stojiljković i dr Milan Lazarević.

Nakon ovog napornog tempa, klinika se vraća na redovan režim rada, a prema rečima direktora klinike Dragana Milića, ukoliko u budućnosti ponovo dođe do većeg priliva pacijenata koji ne stignu da budu operisani u toku radnog dana, lekari će ponovo raditi i vikendom bez finansijske nadoknade.

Piše: Marija Stamenković

Foto: Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.