SAMODISCIPLINA – Humor koji proističe iz bola

Zbirka kratkih priča Olivere Mitić – Samodisciplina, promovisana je sinoć u Kulturnom centru Kvaka 22. Na promociji je bilo reči o osećanjima, usamljenosti i mladima.


Publika je imala priliku da čuje priču Kitovi koji imaju drugačije frekvencije, a autorka je izdvojila priču Kuća, kao posebno značajnu za zbirku.


,,Kuća je priča o jednoj ženskoj porodici u ovim našim krajevima. To su četiri žene koje žive zajedno, a i dalje su pod uticajem muškaraca koji tu uopšte nisu prisutni“, kaže autorka Samodiscipline.

Sa autorkom je razgovarala radijska voditeljka i aktivistkinja Lana Nikolić.
Ona se dotakla svojstvenosti Samodiscipline koja, prema njenim rečima, poseduje sofisticirani humor.


,,Ovo je nešto što nas tera da mi zapravo zaključimo nešto, da se aktivira neka emocija, da se nasmejemo na kraju i taj humor zahteva da budemo spremni da osetimo bol, jer to je humor koji dolazi iz bola“

Olivera Mitić, govoreći o mladima, iznela je svoj stav o zapostavljanju mladih u književnosti i odnosu prema njihovom pisanju.


,,Mislim da mladi prosto nemaju toliko značaja na književnoj sceni, da oni nisu prioritizovani kada govorimo o književnosti i da se za njih ne izdvaja to mesto, da moramo da se za njega borimo“


Samodisciplina je prva zbirka autorke Olivere Mitić i odnela je prvo mesto na konkursu za nagradu Đura Đukanov. Olivera Mitić rođena je 1998. godine u Smedrevu. Završila je novinarstvo na Fakultetu za medije i komunikacije, kao i holandski jezik, kulturu i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Piše: Ivana Babić

Student: Kultura

Foto: Privatna arhiva

                             

Leave a Reply

Your email address will not be published.