Počinje 51. Beogradski FEST

Međunarodni filmski festival- FEST, pod nazivom ,,Strast života” održaće se u Beogradu u periodu od 24. februara do 5. marta 2023. godine.

Svečano otvaranje zakazano je za 19.30h u MTS Dvorani, 24. februara, i premijeru filma ,,Zločin je moj” Fransoa Ozona. Filmska smotra održaće se na više lokacija, kao što su: MTS Dvorana, Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Sinepleks Ušće i Sinepleks Galerija.

Posetioce festivala očekuje prikazivanje ukupno 113 filmova iz 39 zemalja, dok će impozantnih 107 biti premijerno prikazani.

U trci za najbolji film učestvuje 17 filmskih ostvarenja iz čak 15 zemalja. Učesnici će se nadmetati u 9 celina, a to su: Gala, Gala FEST masters, FEST 51, Takmičarski program, FEST fokus, FEST specijal, FEST klasik i FEST intro.

Od 13. februara ulaznice su zvanično u prodaji. Karte za bioskopske projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci i Dvorani kulturnog centra Beograda možete nabaviti samo na njihovim blagajnama, dok se za preostale dvorane ulaznice mogu nabaviti i onlajn.

Zainteresovani za prisustvovanje otvaranju i zatvaranju moraće da izdvoje 1000 dinara, dok će ostalim danima cene ulaznica biti od 300 do 500 dinara.

Na repertoaru se nalaze filmovi sa nominacijama za Oskara, Zlatnu palmu i BAFTA nagradu, među kojima su najzapaženiji: „Tar”, „Razgovori žena”, „Živeti”, „Zločini budućnosti”, „Dvostruka prevara”.

Zatvaranje festivala predviđeno je za 5. mart, takođe u 19.30h u MTS Dvorani, a nakon dodele nagrada publiku očekuje film Puriše Đorđevića koji nosi naziv ,,Usta puna zemlje”.

Na sajtu FEST-a možete besplatno preuzeti celokupan detaljan program ovogodišnjeg festivala, kao i opis filmova.

Piše: Kicara Mina

Izvor: Fest.rs; Nova.rs

Student: Kultura

FOTO: https://www.fest.rs/vesti/51-fest-od-24-februara-do-5-marta-2023

Leave a Reply

Your email address will not be published.