Zašto se „otvaraju” dani otvorenih vrata na fakultetima?

Kako se najbolje upoznati sa fakultetom koji želite da upišete i kako biti siguran da je to ono što vas zanima, pitanja su koja se često postavljaju pred kraj srednje škole. Odgovore možete potražiti na Danima otvorenih vrata.

Šta su Dani otvorenih vrata?

Dani otvorenih vrata predstavljaju program organizovanog dolaska na fakultete, sa ciljem boljeg upoznavanja srednjoškolaca i budućih studenata sa fakultetima koje hoće da upišu. Najčešće ih organizuju sami fakulteti, ali neretko i studentske organizacije. Obično su u formi predavanja ili radionice; mogu da budu uživo ili onlajn.

Zašto treba otići na Dane otvorenih vrata?

Dani otvorenih vrata pružaju budućem studentu priliku da se bolje upozna sa željenim fakultetom, da nauči nešto novo o fakultetu, razmeni iskustva sa starijim kolegama i upozna izbliza kako fakultet funkcioniše.

Mnogi fakulteti, pored predavanja i tura, održavaju i interaktivne prezentacije, u kojima studenti imaju šansu da razgovaraju sa profesorima i asistentima, postave pitanja koja ih interesuju da bi doneli bolje odluke o daljem studiranju.

Kada se organizuju?

Posete fakultetima se organizuju svake godine, najčešće pred kraj prolećnog semestra. U zavisnosti od broja modula ili smerova, fakultet može da postavi više termina. Prošle godine je većina fakulteta organizovala svoje Dane otvorenih vrata u aprilu ili maju, dok su drugi organizovali posete u nekoliko navrata, od februara do juna.

Na Univerzitetu u Beogradu, Dane otvorenih vrata organizuju skoro svi fakulteti. Treba pratiti sajtove fakulteta koje planirate da posetite radi blagovremenog saznanja kada se dani održavaju.

Piše: Luka Đoković

Foto: Magazin Student

Izvori:

https://www.whatuni.com/advice/open-days/10-reasons-why-you-should-go-to-open-days/55631/

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/student-advice/where-to-study/why-you-should-go-to-a-university-open-day

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.