DANI KOŠARKE NA JUGU: Večiti derbi pred niškom publikom. Sto godina košarke u Srbiji.

Košarkaški savez Srbije je povodom sto godina postojanja napravio izložbu koju svi posetioci Niša mogu videti u danima Kupa Radivoje Korać. Poznati su svi polufinalisti. U subotu, 18. februara ćemo dobiti pobednika Kupa, a večiti derbi se igra u petak, 17. februara u 21h.

Kup Radivoje Korać

Kup se održava u hali Čair u Nišu,a učesnici su: Partizan, Spartak , Crvena Zvezda , Borac, FMP, Metalac , Mega i Vojvodina. Kup traje od srede 15. februara do subote 18. februara.
Prvi dan sa tribina
Kup je otvoren himnom koji je izveo dečiji hor iz Niša. Na tribinama se moglo videti mnogo poznatih lica iz sveta košarke.

U prvoj utakmici prvog četvrtfinala snage su odmerili Spartak iz Subotice i Partizan iz Beograda. Kao što se očekivalo pobedu je odneo Partizan rezultatom 91:69. Utakmicu je pratila puna hala Čair, gde su navijači Partizana bez predaha bodrili svoj klub. Utakmicu je započela domaća petorka, ali u više navrata su se smenjivali sa stranim igračima. Najbolji u redovima Partizana je Matijas Lesort sa 17 poena, a u klubu iz Subotice najbolji je bio Andrija Bojić, takođe sa 17 poena. Igrači Spartaka su bili dobri protivnici, jer se trener Obradović tek pri kraju utakmice u poslednja dva i po minuta ohrabrio da uvede mlade igrače koji su se odlično pokazali. Savo Drezgić je uspeo da ubaci loptu za dva poena, što je bilo propraćeno ogromnim aplauzom.

U drugoj utakmici takmičili su se Mega iz Beograda i Vojvodina iz Novog Sada. Dva kluba sa velikim brojem mladih igrača pokazala su da zaslužuju da budu u vrhu srpske košarke. Iako je na početku utakmice Vojvodina bila ubedljivija, Mega je došla do preokreta već u prvoj polovini i savladala Vojvodinu rezultatom 75:62. Dušan Beslać je igrač Vojvodine koji je dao najviše poena, a iz Mege su Ahmed Rori, Matej Rudan i Malakon Kazalon bili sa dvocifrenim brojem.

Drugi dan četvrtfinala
Očekivana pobeda Crvene Zvezde protiv Borca iz Čačka dovela je do polufinalnog večitog derbija. Početak utakmice je bio napet, jer je Borac na čelu sa Đorđem Gagićem imao prednost od 11 poena, ali je vrlo brzo Crvena Zvezda napravila preokret. Crvena Zvezda je savladala Borac rezultatom 89:64. Najjefikasniji u redovima Crvene Zvezde je bio Luka Vildoza, a dvocifren broj porena ostvarili su i Kampaco i Ognjen Dobrić. Od igrača Borca istakli su se Radonjić i Gagić sa 14 poena.
FMP je još jedan polufinalista Kupa, jer je savladao Metalac iz Valjeva rezultatom 91:76. Najbolji u timu FMP-a bio je Paulijus Valinskas sa 20 poena, a ništa manje dobar bio je Džorden Dafi sa 19 poena.

Sto godina košarke u Srbiji
Izložba povodom 100 godina košarke u Srbiji postavljena je na Trgu Kralja Milana i tu će se nalaziti do subote. Kasnije će biti postavljena u gradovima širom zemlje. Izložbu čine fotografije, medalje, dresovi, i mnogo drugih zanimljivosti iz sveta košarke koje mnogi ljubitelji nisu mogli da vide.

Piše: Ivona Ivošević

SPORT – STUDENT

Leave a Reply

Your email address will not be published.