Novi objekat za smeštaj studenata u Studenjaku: 1000 mesta više

Juče je u Palati Srbija održana prezentacija Idejnog rešenja za uređenje kompleksa ,,Studentski grad-Beograd“. U planu je rekonstrukcija postojećih, ali i izgradnja novog objekta čijom će se izgradnjom povećati broja mesta, za čak 1000 studenata.

Rešenje, procenjeno kao najbolje, našlo se na prvom mestu konkursa i pripada ,,Nous Architecture“ iz Turske. Početak radova zakazan je za drugu polovinu 2024. godine, nakon što sva dokumentacija, ali i urbanistički projekat budu detaljno razrađeni.

Trenutno, Studentski grad broji približno 4 600 studenata, a eminentne arhitekte i urbanisti potrudili su se da smeštaj, koji im je namenjen, bude odličan, ali i pravi podstrek za dalje studiranje. Novi objekat će, pored 1000 novih mesta, imati čak 431 sobu na raspolaganju.
Pored izgradnje i rekonstrukcije, cilj Ministarstva prosvete je i parterno uređenje pri čemu će se pešačkom transferzalom spajati ostali studentski kompleksi, uz veliku podršku Programa Ujedinjenjih nacija za razvoj.

Ministar prosvete, Branko Ružić, istakao je da je ovaj projekat od velike važnosti za sve studente, ali i mlade ljude jer će zahvaljujući njemu biti pruženi bolji uslovi za obrazovanje.

Zvaničnici smatraju da je stavljanje akcenta na obrazovanje usko vezano za akcentovanje ekonomije države, te je ovaj projekat značajan za razvoje ekonomije, ali i privrede Republike Srbije.
Pored grada Beograda i Niš očekuje završetak studentskog doma.

Piše: Kicara Mina

Izvor: Ministarstvo Prosvete, Rts

FOTO: Ministarstvo Prosvete

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.