Drama „Uspavanka za Aleksiju Rajčić” u Narodnom pozorištu: Kada zatvor postane prostor slobode

Jedna od najznačajnijih predstava u 2022. godini po oceni kritičara, drama „Uspavanka za Aleksiju Rajčić”, po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića, biće odigrana 10. februara (20:30) na Sceni „Raša Plaović“, prvi put u ovoj godini.

Premijerno izvedena 30. aprila prošle godine, sa Vanjom Ejdus u naslovnoj ulozi, ova predstava promoviše uzbudljiv iskorak u domenu pozorišnog izraza i na žanrovsko-stilskom planu i pobuđuje veliko interesovanje gledalaca.

Sudbina Aleksije Rajčić je da u sudaru sa neslobodom u svakom smislu dolazi do zločina kao jedinog izlaza i do zatvora kao nekog, paradoksalno, prostora slobode.

U podeli su i Iva Milanović, Novak Radulović (Horovođe) i Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević i Danijela Milošević (Hor).

„Sama tema ženske pobune protiv patrijarhalnog ustrojstva sveta ima težinu i važna je tema za naše, još uvek, jako patrijarhalno društvo, ali ono što ovu dramu čini posebnom jeste način na koji je ta tema obrađena. Napisana je kroz poeziju, kroz stih, kroz ironiju i kroz pripovedanje“, kaže prvakinja Drame Vanja Ejdus.

„Uspavanka za Aleksiju Rajčić” osvojila je više značajnih priznanja (Nagrada na konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst, Nagrada „Milan Minja Obradović“ za najbolju produkciju pozorišne predstave, Vanja Ejdus je dobila „Zoranov brk“, Nagradu „Zoran Radmilović“ i Nagradu „Raša Plaović”).

Krajem decembra, „Uspavanka za Aleksiju Rajčić”, prema oceni pozorišnog kritičara „Politike“ Ane Tasić izabrana je za najbolju predstavu u prošloj godini, a njen kolega iz nedeljnika „Nin“ Ivan Medenica uvrstio ju je na visoko treće mesto.

Predstava je realizovana u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu sa Pozorjem i Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” 2022.

Više o komadu „Uspavanka za Aleksiju Rajčić” možete saznati u podkastu objavljenom 2. juna prošle godine na sajtu Narodnog pozorišta.

NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU

KULTURA – STUDENT

Leave a Reply

Your email address will not be published.