Stipendije za koje bi svaki student trebalo da zna

Ako si vredan student i imaš visok prosek, znaj da postoji i nagrada za tvoj trud. Domaće ili inostrane, potpune ili nepotpune, u nastavku teksta se nalazi spisak najaktuelnijih stipendija. Saznaj da li imaš uslove za jednu od njih.

Domaće stipendije

Najpoznatije 3 stipendije su: stipendije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, stipendije koje dodeljuje grad Beograd (kao i ostali gradovi i opštine Srbije) i stipendije Fonda za mlade talente –  Dositeja.

Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Neki od uslova za prijavu za ovu stipendiju su: studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, studenti čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, studenti sa srpskim državljanstvom, studenti sa svim položenim ispitima i minimalnom prosečnom ocenom 9,00. Pod drugačijim uslovima mogu se prijaviti i studenti iz osetljivih grupa.

Za više informacija posetite https://prosveta.gov.rs/skolski-i-studentski-zivot/stipendije/studentske-stipendije-i-krediti/

Stipendije gradske uprave grada Beograda

Neki od uslova su: da ste student studija prvog ili drugog stepena, državljanin Republike Srbije, imate uspeh sa najnižom prosečnom ocenom 9,50 i istovremeno ne primate više stipendija.

Dodatne informacije dostupne su na http://www.beograd.rs/

Fond za mlade talente – Dositeja

Ovaj fond nalazi se pod jurisdikcijom Ministarstva omladine i sporta. Neki od uslova koje morate da ispunite za ovu stipendiju su: da ste državljani Srbije ili da imate status izbeglice, da ste upisani u završnu godinu osnovnih akademskih studija, master akademskih studija, integrisanih akademskih studija fakulteta, ili univerziteta čiji je osnivač RS (u školskoj godini za koju se konkurs raspisuje), da ste položili sve ispite i da vam je prosečna ocena minimalno 8,50.

Detalji te čekaju na http://www.fondzamladetalente.rs/

Međunarodne stipendije

Trenutno postoji 14 zemalja koje putem bilateralnih sporazuma stipendiraju srpske studente. Ono što morate imati na umu je da apliciranje za ovakve stipendije počinje mnogo ranije. Kina, Poljska, Mađarska, Rumunija, Japan, Velika Britanija, i Slovačka su samo neke od zemalja u kojima možete da studirate putem stipendija.

Spisak stipendija možete uvek naći na sajtu Ministarstva prosvete, odnosno na https://prosveta.gov.rs/skolski-i-studentski-zivot/stipendije/medjunarodne-stipendije/. Trenutno aktuelne stipendije za akademsku godinu 2023/24 su za Mađarsku, Kinu i Sloveniju.

Piše: Tara Komatina

Izvori:

https://prosveta.gov.rs/

https://beleske.com/studentske-stipendije/

https://prosveta.gov.rs/skolski-i-studentski-zivot/stipendije/medjunarodne-stipendije/

FOTO: unsplash

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.