Slađana Mirković o odbojkaškoj reprezentaciji Srbije: Znala sam da ćemo se boriti do poslednje lopte jer to smo mi!

Pitali smo Slađanu Mirković, dugogodišnju tehničarku ženske odbojkaške reprezentacije Srbije, da nam prenese utiske sa Svetskog prvenstva 2022. godine. Slađana je sa našom reprezentacijom osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, a sada i zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu.

U nastavku teksta možete pročitati kako je izgledalo Svetsko prvenstvo iz njenog ugla.

Imala si dva razloga za slavlje na ovom svetskom prvenstvu, prvo 27. rođendan koji si dočekala upravo tamo, a onda i zlatna medalja, kako su izgledale proslave?

Pa, imala sam sreće da sam svoj rođendan proslavila u takvoj jednoj atmosferi kakva je bila na Svetskom prvenstvu, sa ljudima sa kojima provodim skoro pola godine, tako da je to bila jedna prelepa stvar. Ali, naravno da ne moze da se poredi sa zlatnom medaljom, neverovatna euforija i neverovatne emocije su bile prisutne. Nismo ni bile svesne u tom momentu šta se dogodilo, prosto smo samo uživale u trenutku i prepustile se.

Koju utakmicu smatraš za „najveći zalogaj“ i taktički najtežeg protivnika ove godine?

To je definitivno bila utakmica protiv Poljske u nokaut fazi. Pre svega jer je to uvek najteža utakmica na ovakvim prvenstvima, plus protiv domaćina ispred pune hale. Jako je lepo bilo igrati tu, ali isto tako i jako teško. Momenat u kom smo prelomili tu utakmicu, mislim da je bio momenat u kom smo shvatili da će jako teško neko da nam uzme to zlato.

Zorana Terzića je posle mnogo godina zamenio Daniele Santarelli. Koliko brzo ste se navikle na tu promenu?

Zoran Terzić je jako dugo bio na klupi naše reprezentacije, ostavio je veliki trag. Njegov odlazak je svakako bio šok, donekle i velika promena, ali, takav nam je posao da se prilagodimo lako na nešto novo. Daniele je jako dobar trener, uklopio se realativno brzo, i došli smo do zajedničkog cilja kroz dobar rad celo ovo leto.

Šta je drugačije sada u odnosu na prethodno Svetsko prvenstvo?

Pa ne znam šta bih tačno izdvojila kao najveću razliku, svako takmičenje je priča za sebe, ali je ovo bilo po mom misljenju teže, jer se to zlato branilo. Nosio se taj „teret", zato je možda slađe.

Šta je za tebe predstavljao prvi poziv za reprezentaciju?

Prvi poziv je bio kao ostvarenje sna, nešto što ti je bilo tako daleko i sto si samo mogao da vidiš na televiziji se dešavalo meni. Tako da je taj šok bio jedan od lepših u mom životu.

Kako je iz tvog ugla delovala naša reprezentacija na Svetskom prvenstvu 2022. godine?

Znala sam da ćemo dati svoj maksimum u svakom momentu, da ćemo se boriti do poslednje lopte, jer to smo mi. Nikada nisam sumnjala u svoju ekipu! Kvalitet, volja i motiv su uvek na nasoj strani. Stvarno sam ponosna što sam deo ovakvog tima!

Šta bi poručila budućim generacijama odbojkašica, šta je presudno za uspeh?

Uh, mislim da je upornost i istrajnost ključ za sve. Najbitnije je voleti to što radite, da vas ispunjava i dokle god budete pratili tu emociju, sve će biti kako vi želite!

Pišu: Danijela Čorbić i Bojana Krezović

Foto: Espreso

Foto: Slađana Mirković instagram

Sport

Leave a Reply

Your email address will not be published.