Kako je na fakultetima posle korone?

Predavanja na daljinu konačno su završena i hodnici fakulteta ponovo su puni. Međutim, da li je teško vratiti staru svakodnevicu? Pitali smo studente: Kako je na fakultetima posle pauze?

Pandemija je prouzrokovala fenomen koji pojedini stručnjaci nazivaju „koronasomnija” ili „Kovid-somnija” usled koga je sve veći broj ljudi širom sveta oboleo od nesanice. Ovaj problem pogodio je i mnoge studente, zbog čega pojedini i dalje ne mogu da uspostave normalan ritam spavanja niti da se naviknu na rano buđenje.

Lakše je slušati onlajn nastavu. Sada kada moram da idem uživo na predavanja, pola dana izgubim u prevozu. Pored toga, često nešto ne čujem ili ne stignem da zapišem. Ranije je bilo drugačije, mogao sam mnogo puta da vraćam unazad video snimke, te bih tako uspeo da zabeležim sve što mi je potrebno za učenje.– rekao je S.P. student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Ipak, kada je u pitanju društvo, studenti su se za vrlo kratko vreme ponovo zbližili i navikli jedni na druge. Druženje se nastavilo kao da pauze nikada nije ni bilo. Danas se kao nekada zabavljaju, što govori da je potreba za prijateljima i razvijanjem socijalnog života ipak jača od svake pandemije.

Mnogo je lakše kada slušam uživo predavanja, jer imam vežbe iz većine predmeta pa tako mogu da vidim koja je zapravo primena svega što učim, a gradivo mi bude mnogo jasnije. Kada sam slušala nastavu na daljinu brzo sam gubila koncentraciju i uvek odlagala svoje obaveze mislivši da ima vremena, a nije ga bilo. Takođe, mnogo je bolje što uživo mogu da upoznajem ljude, da učim sa njima i tako mi je lakše jer ne osećam toliki pritisak kad se svi zajedno borimo sa istim problemima. – kaže I.B. studentkinja Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Mišljenja su podeljena, ali period nastave na daljinu zvanično je gotov. Zasigurno možemo reći da se posledice još uvek osećaju i da studentima nije lako. Ipak, verujemo da će vremenom sve doći na svoje mesto i da će uskoro svi moći da funkcionišu kao nekada.

Piše: Elena Gligorijević

Izvori: https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-55825936

https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-52898028

https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/5886/strucnjaci-za-euronews-srbija-skolska-godina-pod-maskama-je-bila-naporna-i-ostavila-je-rupe-u-znanju/vest

FOTO: Unsplash

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.