DAHMER-MONSTER: Netflix and…chilled?

Nova serija o ubici 20. veka – Jeffrey Dahmer-u nedavno je počela da se emituje na Netflix-u. Ona dočarava period od 1978. do 1991. godine, kada je počinio niz ubistava. Iako ova serija nije snimljena u klasičnom horor žanru, ona prikazuje sve jezive detalje događaja i ne ostavlja nikog ravnodušnim.

Večernje opuštanje? Pozadinska buka? Epizoda pred spavanje? Pravac ka kojem je Netflix trenutno krenuo nas definitivno tera da se zapitamo koja od ovih stvari je zapravo ostvariva.

Verno prikazani detalji stana u kojem se odvijao sav užas, izgled samog ubice, govor i gestikulaciju detaljno je otelotvorio Evan Peters. Glavni glumac u potpunosti nam, u krimi i žanru drame, prikazuje istinitu horor priču ovog ubice. Pozitivne reakcije koje je za sada zavredila sama serija nije nimalo iznenađujuća: nakon American Horror Story serijala, opet imamo priliku da vidimo rezultat saradnje omiljenog glumca pomenutog serijala Evan-a i reditelja Ryan Murphy-a, koji je i u ovoj seriji, uz Ian Brennan-a, jedan od reditelja. 

Dahmer-Monster  kao sinteza filma i istinskog horora predstavlja pravu meru ukusa fanova krimi priča i dokumentaraca, koji su imali stomak da odslušaju, a sada i da odgledaju odigravanje svih bolesnih fantazija ove ličnosti. Serija, uprkos postojanju fan baze serijskih ubica (koliko god to nemoguće zvučalo) ni na jedan način ne romantizuje Dahmer-a kao ubicu i ne depersonalizuje žrtve, naprotiv, daje nam makar deo njihove priče i na taj način udiše život u njih.

Okupira pažnju, ostavlja u emotivnom bunilu, serija koju je nemoguće ignorisati. Naš savet: Pogledajte i procenite sami.

Piše: Marija Stamenković

Student: Kultura

Foto: Unsplash, netflix web sajt

Leave a Reply

Your email address will not be published.