#MiromMiriše – održan mini jubilej Youth Rights Talks

Youth Right Talks – jedan od najvećih događaja o ljudskim pravima mladih u Srbiji, održan je u Beogradu pod sloganom #MiromMiriše. Svake godine se menja tema događaja, a tema ovogodišnjeg YRT bavila se pitanjem mira, u doba kad je on postao redak.

Šta je mir, da li je on samo odsustvo rata? Koliko osećamo mir u svetu, porodici, partnerskim odnosima, na poslu, koliko mladih je uključeno u konflikte, koliko su jake predrasude i stereotipi i koliko je teško iskoreniti ih, zašto se suočavamo sa rastućom stopom femicida i koja je uloga mladih u procesu izgradnje i očuvanja mira i sigurnosti – su samo neke od tema o kojima se pričalo.

Učesnike/ce kroz događaj vodio je voditeljski par, aktivista Nikola Arsenić i novinarka Tamara Urošević.

MIR BRATE, MIR SESTRO!

Priliku da otvore “mini” jubilej YRT dobili su upravo oni koji su ga stvorili, poručujući “da je sve ovo rezultat jednog kreativnog procesa male zajednice, koja iz godine u godinu raste”.

Takođe, reč su dobile Françoise Jacob, stalna koordinatorka UN u Srbiji i Sonja Tošković, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava, koja dodaje: “YRT je novi oblik, novi model obrazovanja mladih i davanja prostora mladim ljudima da se njihov glas čuje”.

DUŠI MOJOJ MIRA NEMA #youth_talks

U ovom bloku petoro mladih ljudi održalo je govore u kojem su podelili svoje priče o tome gde i koliko osećaju nemire, ali i o tome šta rade da stvore mir oko sebe, sadeći seme aktivizma, da svima nama mirom zamiriše!

Jedna od govornika bila je Nastja Šverc, mlada devojka koja je svoje utočište mira našla u Beogradu nakon brojnih neprospavanih noći punih strepnje usled rata u Ukrajini. Ispričala je svoj doživljaj rata, koji je naterao da ceo svoj život ostavi iza sebe i dođe u Beograd. “Po prvi put u životu sam se osećala kao sa gubim tlo pod nogama, dok se na 5km od mog doma desila eksplozija”- dodaje Nastja.

“Možda nije najbitnije da li ćemo voditi rat ili ćemo voditi mir sa drugima. Bitno je da ako je potrebno vodimo rat sami sa sobom i na kraju se pomirimo sami sa sobom, jer na kraju sve prolazi. Rat i mir ne idu odvojeno, već idu zajedno”- zaključila je Andrea Veselinović, devojka koja je uspela da prevaziđe konflikte u sebi i oko sebe.

Tokom pauze učesnici/ce imali su priliku da posete izložbu “Dobar glas daleko se čuje” ili da posete “Chill” zonu gde su se mogli opustiti uz jogu.

MESTO POD SUNCEM #youth_talks

Verujemo li u to postoji mesto pod suncem gde su svi srećni i u miru? Šta se desi kad moraš napustiti svoje mesto pod suncem, ne svojom voljom? O migracijama, koje dolaze uvek zajedno sa nemirima u zemljama, gradovima i dušama.

Svoju priču o dugom i teškom putu od Avganistana do Srbije, nesebično je podelio sa učesnicima, devetnaestogodišnji Fardin. Pre 3 godine, kao dečak sa 16 godina bio je prinuđen da traži izlaz iz svoje zemlje usled sukoba sa Talibanima. U Beogradu je dobio azil, nakon čega je počeo učiti srpski jezik, ići u školu.. Njegova poruka je jasna: “migranti su isto ljudi, koji su morali napustiti svoju zemlju kako bi živeli u miru”.

SVET NA RESET #panel_diskusija

Panel diskusiju predvodio je Adam Santovac, novinar i urednik dokumentarnog programa N1, a njegovi sagovornici su bili: Ivana Antonijević, Regionalna kancelarija za saradnju mladih; Jelena Višnjić, programska direktorka BeFem-a i Igor Bandović, Direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Youth Rights Talks je događaj koji 5 godina za redom organizuje Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji. Ovo je posebna prilika u kojoj se mladima se pruža prostor da javno iznesu svoje stavove, razmišljanja i predloge o društvenim problemima.

Piše: Isidora Nedić

FOTO: Nebojša Petrović

Društvo

Leave a Reply

Your email address will not be published.