Mladi su otkrili koliko im je novca potrebno za život

Mladi su danas svakodnevno izloženi troškovima, počevši od svakodnevnih sitnica,
osnovnih životnih potreba, troškova obrazovanja, putovanja, a oni koji iz unutrašnjosti dolaze u Beograd na studije moraju da izdvoje dodatan novac kako bi platili troškove stanovanja. Mladi smatraju da im je za pristojan život potrebno između 500 i 3000 dinara na dnevnom, odnosno 30.000 i 50.000 na mesečnom nivou.

Danas veliki deo mladih još uvek živi sa roditeljima i upravo ih oni izdržavaju, a i ukoliko su zaposleni ipak im je najčešće potrebna finansijska pomoć roditelja. Mali broj njih zapravo uspeva samostalno da pokrije sopstvene troškove. Upravo taj nedostatak finansijskih sredstava je razlog zašto čak 75% mlađih do 35 godina najčešće živi sa roditeljima.

Anketa sprovedena među mladima kaže da se novac najčešće troši na dve stvari – hranu i odeću, koje zauzimaju prvo mesto. Rezultati sprovedene ankete kažu da se dosta troši i na izlaske, kao i članarine u teretani ili biblioteci, te na pretplatu na razne striming platforme.

Manji deo mladih kaže da dosta novca izdvajaju i za knjige. Studenti veliki deo novca izdvajaju i za školarinu, dok samo mali broj njih uspeva da izdvoji novac i za neko putovanje.


Mladi iz unutrašnjosti veliki deo novca izdvajaju i za stanarinu, kao i za račune. Novac koji
dobijaju od roditelja najčešće ide na gorenavedene stvari, dok za sitnice i svakodnevne troškove obično pronalaze part-tajm poslove.


Na dnevnom nivou troškovi obično iznose između 500 i 3000 dinara, a na mesečnom nivou taj iznos je najčešće između 30.000 i 50.000 dinara, a neki od njih kažu da im je za mesečne troškove potrebno čak i do 100.000 dinara.


Kako su troškovi sve veći, a mladima je u velikom broju slučajeva neophodna finansijska
podrška roditelja, mali broj njih uspeva da nešto uštedi, a ukoliko se to i desi, ušteđena suma je veoma mala. Međutim, veoma često se dešava da se i ušteđevina mora potrošiti usled nedovoljno finansijskih sredstava.

Piše: Sandra Stanojević

Foto: Unsplash

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.