Meta znanje za budućnost: Radi globalo, a ipak ostani u lokalnoj zajednici

Bogdan Ristić, koordinator Kancelarije za mlade Vračar, diplomirao je na Fakultetu političkih nauka. Konsultant je u oblastima javnog nastupa i poslovnog komuniciranja i autor je romana Oboreno gnezdo.

Kakvim veštinama će ovladati mladi koji su se prijavili za radionicu Meta znanje za budućnost?

Važno je naglasiti da je projekat Meta znanje za budućnost višeslojan i sastoji se od 3 važne celine. U prvom delu će polaznici ovladati znanjima i praktičnim veštinama, neophodnim za pokretanje sopstvenog projekta ili biznis ideje u kreativnim industrijama, koje postaju sve zastupljenije na globalnom tržištu rada. Upoznaće se sa meta univerzumom i blockchain tehnologijama, jednom potpuno novom platformom koja će otvoriti mnoštvo novih mogućnosti za rad.

Predavači će polaznike upoznati sa osnovama novih tehnologija i podeliti svoja iskustva. Ova celina trajaće šest nedelja, a nakon toga nas očekuje prva panel diskusija. U drugom delu projekta organizujemo prvi Festival kreativnih industrija na Vračaru. Očekujemo veliku posećenost, a mladi će, uz mnoštvo inspirativnih govornika moći i da vide NFT izložbu i uplove u svet virtualne realnosti. Na samom kraju, polaznici dobijaju mogućnost da u našem coworking prostoru razvijaju veštine sa kojima su se upoznali u prve dve faze projekta. Želeo bih da naglasim da projekat finansira Ministarstvo omladine i sporta, a realizuje ga Kancelarija za mlade GO Vračar, sa partnerom UK Božidarac.

Zašto je odabrana baš sfera biznisa i preduzetništva kao predmet projekta?

Preduzetništvo postaje sve atraktivnije kod mladih, a prevashodni cilj ovog projekta je pospešivanje samozapošljavanja mladih. Upravo ovladavanje ovim korpusom znanja i veština omogućavamo mladima da rade globalno, a ipak da ostanu i žive u svojoj lokalnoj zajednici. Na taj način želimo da osnažimo mlade i pružimo im mogućnosti za razvoj karijere, prateći trendove koji se vrlo brzo razvijaju i menjaju svetsko tržište rada.

Šta nas očekuje na Festivalu kreativnih industrija koji će se održati od 18. do 20. novembra?

Festival kreativnih industrija treba da na jednom mestu okupi polaznike projekta, ali i širu zainteresovanu javnost, koja će imati mogućnost da kroz izložbe, panel diskusije i radionice upozna meta univerzum koji razvijaju divovi IT industrije. Organizovaćemo koncert, networking događaje i, možda najvažnije, stvoriti jedno novo mesto koje će okupljati sve mlade zainteresovane za nove tehnologije. Naša je vizija da ovo bude tek početak, a da Festival kreativnih industrija na Vračaru postane manifestacija koja će se održavati svake godine.

Imate li u skorijem planu još projekata?

Naravno, kod nas u KZM-u Vračar uvek je živo, a mladima nudimo najrazličitije projekte i programe. Već od oktobra počinje naša Škola javnog nastupa i retorike, Škola stranih jezika, Program karijernog savetovanja, omladinske konferencije i mnoštvo predavanja i radionica u okviru      našeg velikog projekta Kontinuirana edukacija mladih. Istovremeno, mi smo i servis svim omladinskim i studentskim organizacijama i oni realizuju svoje programe u našem moderno opremljenom prostoru.

Piše: Anđela Stanojević

FOTO:

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.