I dok se festivali gase, “Studentsko ljeto” živi

Ove godine u Maglaju nastupiće izvođači sa prostora Slovenije, Severne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, a samim time ugostiti mlade izvođače-debitante sa splitskog festivala, krapinskog, ohridskog festivala, slovenačkog i hrvatskog izdanja šou programa „Ja imat talenat“ te „A strana“ i „The Voice“ Hrvatska. 

Završne večeri Festivala održat će se 09. septembra (veče narodne muzike) i 10. septembra (veče zabavne muzike).

Kratka istorija “Studentskog ljeta”

“Studentsko ljeto” kao festival mladih i neafirmisanih pjevača tadašnje države (Jugoslavije) održan je 1964. godine kada je grupa maglajskih studenata odlučila napraviti kulturnu manifestaciju.

Danas je ovo jedan od najstarijih festivala u Bosni i Hercegovini.

Od 1997. godine prerasta u kulturnu manifestaciju koja traje nekoliko meseci sa nizom kulturnih sadržaja, te je zapravo takmičenje pevača amatera koje se održava dve noći zaredom.

Nekadašnji učesnici festivala

Mnogi učesnici “Studentskog ljeta”, tada još kao neafirmisani pevači, danas su veliki stvaraoci sa zapaženom karijerom, kao što su: Severina, Lepa Brena, Željko Samardžić, Slađana Milošević i drugi.

Voditelji festivala bila su najveća imena bh. i jugoslovenskog novinarstva: Oliver Mlakar, Svetislav Vuković, Mića Orlović, Milovan Ilić Minimaks, Senad Hadžifejzović, Deana Vukotić, Sanja Damić, Zoran Kapetanović i mnogi drugi.

Kao članovi stručnog žirija bili su: Ismet Arnautalić, Damjan Babić, Jovan Adamov, Kostadin Kostadinovski i mnogi drugi.

Maglaj okuplja mlade iz regije

Festival mladih i neafirmisanih pevača najstariji je festival u Bosni i Hercegovini.

“Studentsko ljeto“ nekada je bila kruna svih amaterskih festivala koji su se održavali kako u BiH tako i zemljama regiona. Ove godine u Maglaj dolaze izvođači sa prostora Slovenije, Severne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Neki će naustupiti sa autorskim pesmama, biće i sevdalinke, narodne pjesme, domaćih i svjetskih hitova.

Sve se peva uživo, bez matrice i play back-a, a učesnike će pratiti festivalski orkestar pod ravnanjem prof. Amira Muhareremovića, koji je zajedno sa Amilom Efendić pisao aranžmane za festivalski orkestar.

Festival će se ove godine održati 09. i 10. Septembra 2022.

I dok se mnogi festivali gase, Maglaj živi “Studentsko ljeto”.

Foto: Privatna arhiva (“Studentsko ljeto”)

Leave a Reply

Your email address will not be published.