Univerzitet u Beogradu među 500 najboljih na Šangajskoj listi

Univerzitet u Beogradu je ove godine popravio svoj plasman na Šangajskoj listi u odnosu na prošlu godinu, osvojivši mesto među 401-501 rangiranih Univerziteta od ukupno 1000 najboljih učesnika.

Iako su izmenjene okolnosti uticale na kvalitet  naučno-istraživačkog rada našeg Univerziteta, njegov plasman je ove godine daleko poboljšan, za razliku od prošle godine.

Beogradski Univerzitet se na Šangajskoj listi rangira još od 2012. godine i za to vreme držao je stabilan plasman na poziciji među 401-500. mesta.

Izuzetak se desio prošle godine kada se našao 100 mesta ispod. Međutim, ove godine uspeo je da se vrati na staru poziciju, sudeći prema plasmanu na pomenutoj listi.

Uprkos neformalnom karakteru Šangajske liste, činjenica je da je prestiž naći se na njoj s obzirom da ona obuhvata četiri odsto svetskih univerziteta.

Kriterijumi na osnovu kojih se visokoškolske ustanove rangiraju jesu: alumni dobitnici Nobelove nagrade, nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index i akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

Šangajski Univerzitet Đao Tong vrši rangiranje akademskih ustanova još od 2003. godine, a ove godine učestvovalo je čak 2500 svetskih univerziteta.

Harvardski Univerzitet i ove godine zadržao je najbolji plasman, iza njega su Kembridž, Berkli, Prinston i ostali.

Izvori:

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/beogradski-univerzitet-popravio-plasman-evo-na-kom-je-mestu-na-sangajskoj-listi-za-2022-godinu/

http://www.bg.ac.rs/sr/mediji/rank.php

Piše: Aleksandra Mačkić

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.