Top 8 underground mesta u Beogradu: Od džeza do roka

Poznat, između ostalog i kao grad dobrog provoda, Beograd već decenijama poseduje jednu od najrazvijenijih andergraund scena u regionu i šire, koja je iznedrila mnoge poznate bendove i izvođače i u kojoj će ponići mnoge zvezde alternativnog zvuka.

Student vam predstavlja neka od mesta za koja možda niste znali, a u kojima možete čuti nešto malo drugačije

Blue Moon

Pri samom ulasku u klub poneće vas zvukovi trensa, trepa i repa, dabstepa i teškog basa. Stacioniran u samom centru Beograda ovaj klub nudi razne žanrove tehno i elektro muzike, ali i žive nastupe rok, metal i drugih izvođača.

Atom akademija

Ispod Fizičkog fakulteta krije se jedan od najboljih rok provoda u gradu. Rok, metal i pank dominiraju repertoarom Atom akademije. Od tribute večeri do sjajnih autorskih pesama, ovo je nezaobilazna stanica za svakog ljubitelja RnR-a.

Vrtoglavica

Pored Botaničke bašte nalazi se klub u kome se susreću metal, stari i novi alternativni rok, pank i post pank, mnogi žanrovi elektronske muzike itd. Sama Vrtoglavica sastavljena je iz tri dela: gornjeg kluba, sredine i donjeg kluba tako da na jednoj žurci možete igrati na tri različite scene, dok vam se svet ne zavrti.

Strogi centar

Ukoliko želite da uživate u dobrom fanku i džezu, Strogi centar je pravo mesto za vas. Smešten u srcu Starog grada, bar odiše jako pozitivnom atmosferom, a njegov repertoar, ambijent i žurke su definicija reči kul. Uživaćete u džez i fank svirkama do kasno u noć.

Cetinjska 15

Poznata adresa za mnoge stanovnike Beograda. Obuhvata više klubova i mesta za opuštanje u alternativnom zvuku, kojima na žalost ne možemo ponaosob posvetiti pažnju u ovom članku, ali od kojih su svi vredni pomena. Kao takva, Cetinjska 15 nudi za svakog po nešto. Elektropionir, Zgaženi golub, Zaokret, Sprat i drugi pružaju odličan ambijent i muziku koja očarava, a pre svega dobar provod .

Božidarac

Ova ustanova kulture pored mnogih kurseva i kulturnih događanja, u sebi nosi jednu od najboljih rok scena u Beogradu. U samom središtu Vračara, Božidarac nudi mnogo toga: od nekih manje poznatih bendova koji svoj put krče odavde, do nekih poznatih imena poput: Bjesova, Keni nije mrtav, pa i Smoke Mardeljana.

KC Grad

Zasigurno najpoznatije ime na listi, KC Grad već dugo vremena predstavlja centar alternativne kulture. Svakodnevna kulturna i umetnička dešavanja vikendom kulminiraju u nezaboravne žurke koje neretko pružaju priliku neafirmisanim izvođačima da se izraze. Odlikuje ga sjajna bašta i prostor uopšte koji privlači i strane turiste kao i celu alternativnu scenu Beograda.

Svaštara Concept Bar


Nalazi se u dvorištu stare fabrike Kluz na Zvezdari i nudi ambijent pogodan za razne aktivnosti. Kako sami kažu, to je mesto gde se slušaju najbolje plejliste svih generacija, od davnih ploča do savremene digitalne muzike. Pored toga ovo je savršen prostor za učenje, čitanje ili jednostavno opuštanje nakon napornog dana. Ovo je mesto i pogodno za održavanje izložba ili prezentacija, a svakog proleća održava se vašar u dvorištu napuštene fabrike.

Piše: Stefan Šajkarević Šeki

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.