Čega ostajete uskraćeni ako zaobiđete studentski život?

Fakultet je sam po sebi jedno veliko iskustvo, a znanje i posao nisu jedini razlozi zbog kojih bi trebalo da završiš fakultet. Šta je ono čega ostaješ uskraćen ako ipak odlučiš da zaobiđeš studentski život?

Život u studentskom domu

Svi koji su boravili u studentskom domu reći će ti istu stvar: Studentski život se najbolje oseti baš tu. Ne misle to samo zbog samog naziva „studentski dom“, već zbog svega što on donosi sa sobom. Imaćeš cimere koji često i neće biti po tvojoj meri, nećeš uvek imati svoj mir, moraćeš da učiš pod raznim okolnostima. Međutim, najveća korist takvog prostora je što ćeš kasnije, kroz život, naučiti da funkcionišeš sa raznim ljudima u različitim situacijama. Neće ti biti teško da se skoncentrišeš na svoj posao među gomilom ljudi.

Učenje sa kolegama

Da, dobro si čuo. Čak i učenje može da bude jako korisno iskustvo, pogotovo ako učiš sa još nekim. Učenje sa nekim ti pomaže da bolje upoznaš tu osobu i način njenog razmišljanja, ali i da upoznaš sebe i svoje snalaženje u zajednici. Iskustvo koje ćeš dobiti tom prilikom je važno za tvoju dalju orijentaciju u poslu. Videćeš da li si zatvoren tip ili si raspoložen za rad u dinamičnom okruženju.

Studentske prakse i volontiranje

Složićeš se sa nama da je praksa bitna gotovo isto koliko i fakultet, ona može biti presudna kasnije prilikom dobijanja posla. Međutim, praksa i volontiranje nisu važni samo zbog posla, već uz rad dobijaš opširniju sliku zanimanja kojim želiš da se baviš u budućnosti. Upoznaješ nove ljude, stičeš nova iskustva i na neki način ćeš se odmoriti od suvoparnog učenja.

Studentski popusti i povlastice

Studentski život jeste skup, ali postoje razni popusti i povlastice koje možeš da iskoristiš dok studiraš. Skoro svaka biblioteka ima razne popuste za studente, gradski prevoz je jeftiniji, a postoje i povlastice za lekarske preglede studenata. Možeš da konkurišeš za studentsku stipendiju ili kredit ukoliko ispunjavaš sve uslove, kako bi tvoj studentski život bio što lagodniji.

Studentske žurke

Danas već svi znamo da period studiranja nije samo period učenja i velikih obaveza, već i period ludih žurki do jutra. Brucošijade, žurke u domu ili žurke fakulteta u nekom klubu su ono što se pamti zauvek. Svaki student koji je bar jednom iskusio ovako nešto zna kako lepa sećanja ostaju nakon žurki, a pored toga, ovo je idealan način da se malo opustiš nakon ispitnog roka.

Piše: Tanja Trkulja

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.