HPV vakcina stigla u Srbiju

HPV vakcina, koja može da smanji rizik od raka grlića materice, stigla je u Srbiju, a do kraja nedelje će biti dostupna u svim institutima za javno zdravlje i domovima zdravlja u Srbiji.

HPV vakcina nije obavezna, već se preporučuje da je prime dečaci i devojčice uzrasta između devet i devetnaest godina, ali pre prvog seksualnog odnosa. Po rečima Sanje Radojević Škodrić, direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, najidealniji period za primanje vakcine je između 12 i 14 godina.

Besplatna vakcina za uzrast do 19 godina

Vakcina, koju je Svetska zdravstvena organizacija ocenila kao jednu od najbezbednijih, je besplatna za uzrast do 19 godina, svi koji žele da je prime mogu to učiniti o trošku države. Dve doze vakcine će primati deca do 14 godina, a oni od 14 do 19 godina, primaće tri doze.

Za starije od 19 godina vakcina košta najmanje 100 evra

Iako je preporučeno vakcinaciju izvesiti do 19. godine, nadzorni odbor za praksu imunizacije ističe da je 26 godina gornja granica za primanje vakcine. Međutim, ako ste stariji od 19 godina, a želite da se vakcinišete, platićete najmanje 100 evra za dozu vakcine.

Humani papiloma virus se najčešće prenosi polnim odnosnom, ali se može preneti i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. Većina zaraženih prođe bez posledica, ali HPV može dovesti do karcinoma grlića materice kod žena, ali i maligniteta polnih organa i ždrela kod oba pola.

Piše: Sandra Stanojević
Izvor: https://rs.n1info.com/zdravlje/u-srbiju-stigla-hpv-vakcina-dostupna-do-kraja-sledece-nedelje/

Foto: Pexels

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.